NASILNEŽ

Nosečo Sašo tako pretepel, da je izgubila otroka

Objavljeno 15. januar 2020 09.16 | Posodobljeno 15. januar 2020 09.17 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Amadej Kovačič že zaprt zaradi poskusa uboja. Sašo Šarkezi pretepal, njeni družini grozil s smrtjo.

Saša Šarkezi
»Rada bi čim prej pozabila na preteklost, upam, da tudi Amadej Kovačič. Kar je naredil, naj odsluži, ni pa zdaj več slišati kakšnih groženj. Tudi jaz imam zdaj svoje življenje, imam dva sina. Starejši Timotej bo marca star dve leti, mlajši Tim pa je dopolnil eno leto, a se je rodil v 25. tednu nosečnosti, zaradi česar ima kup zdravstvenih težav.

image
Za poskus uboja je bil obsojen na šest let zapora.

Niti dihati ne more sam, ampak s pomočjo aparatov, zato me potrebuje 24 ur na dan. Tudi zato sem umaknila obtožbo zaradi dveh kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, saj res ne morem hoditi na sodišče,« je v pogovoru po telefonu dejala 24-letna Saša Šarkezi iz Mlačevega pri Grosupljem.

Njeno življenje je močno zaznamovalo leto in pol dolgo razmerje z danes 28-letnim Amadejem Kovačičem iz romskega naselja Brezje pri Novem mestu, ki se je končalo marca 2017, ko je Kovačič streljal na Sašo in jo hudo ranil. Za poskus uboja je bil obsojen na šest let zapora, senat mu je ob izreku sodbe preklical dve pogojni kazni zaradi nasilništva in tatvine, tako da se je enotna kazen glasila osem let in štiri mesece zapora.

image
Amadej si ne želi več medijske pozornosti, na sliki z odvetnikom Aleksandrom Sitarjem. FOTOGRAFIJE: Tanja Jakše Gazvoda

Njuno razmerje je bilo sila pestro, polno nasilja, in prav zato je moral znova sesti na zatožno klop novomeškega sodišča. Obtožnica mu je sprva očitala nasilje in dve kaznivi dejanji lahke telesne poškodbe, a je Saša za slednji dve umaknila pregon. Če je tožilstvo za vsa tri dejanja sprva predlagalo kazen treh let zapora, je po pogajanjih predlog padel na leto in 11 mesecev zapora, na zadnjem predobravnavnem naroku pa je bilo po umiku dveh obtožb govor le še o enem letu zapora. Kazen, ki je res sramotno nizka glede na vse, kar je morala pretrpeti Saša v tistem letu in pol, ko je hodila z Amadejem.
 

Ko je zanosila, je šlo vse le navzdol


»Sprva je bilo vse v redu, po treh mesecih pa se je vse spremenilo. Takrat sem zanosila, in ko je za to izvedel Amadej, me je začel pretepati. Tepena sem bila vsak drugi dan, grozil je meni in moji družini. Ničkolikokrat je rekel, da bo ubil vso mojo družino, zato sem se kljub nasilju vračala k njemu. Raje sem žrtvovala sebe kot svoje najbližje,« je priznala Saša, ki je bila ničkolikokrat tepena kljub nosečnosti, kar je sprožilo predčasni porod, rodila je v šestem mesecu, otrok je umrl eno uro po porodu, v rokah Sašine mame Bernarde.

En strel jo je zadel v hrbet, strelna rana ji je predrla želodec, poškodovala trebušno slinavko, nastala je krvavitev v trebušno votlino.

Saša je bila zaradi njegovega nasilja večkrat vsa v modricah, potolčena in celo s pretresom možganov, celo pištolo ji je prislonil na glavo in ji grozil. Amadeju so zaradi nasilja, za katero so vedeli tako policisti kot na centru za socialno delo, izrekli prepoved približevanja, a zgodilo se je, da se je zaradi groženj sama vrnila k njemu.

Na začetku leta 2017, na primer, jo je pretepal že doma, padalo je s pestmi in ročajem metle, davil jo je, in ko ga je prosila, naj vendar neha, ji je zabrusil, naj kar starše pokliče in jim reče, naj naročijo venec, ter jim sporoči žalostno novico, da jo bo ubil. Saša ga je potem prosila, naj jo pelje v trgovino. Tudi tam se je spravil nadnjo, zatekla se je k varnostniku, ki je preprečil, da bi se Amadej še naprej znašal nad njo.
 

Na Šarkezijevo tudi streljal


Zadnjič sta bila Amadej in Saša skupaj 20. marca 2017. Že v avtu sta se sprla, nekajkrat jo je udaril in ji zagrozil, da jo bo ubil, ko prideta domov, zato se je Saša odločila za beg iz avta. Amadej je stekel za njo, izza pasu potegnil pištolo in šestkrat ustrelil proti njej. En strel jo je zadel v hrbet, strelna rana pa ji je predrla želodec, poškodovala trebušno slinavko, nastala je krvavitev v trebušno votlino. Kovačič je po dogodku odšel domov, se stuširal in preoblekel ter skril pištolo, potem se je sam predal policistom. Sašo so najprej oskrbeli v novomeški bolnišnici, od tam so jo prepeljali v ljubljanski klinični center. Zaradi tega dejanja je bil Amadej, kot že rečeno, obsojen na šest let zapora.

Ničkolikokrat je rekel, da bo ubil vso mojo družino, zato sem se kljub nasilju vračala k njemu.

Tokrat se je torej Amadej zagovarjal le zaradi nasilja. Pravzaprav zagovora niti ni bilo, saj je v zameno za res nizko kazen priznal očitke iz obtožnice. »Od leta 2017 sem zaprt. Ampak če bom tako priden, kot sem do zdaj, bom kmalu zunaj. V zaporu delam, nimam niti nobenega uradnega zaznamka,« je zadovoljno razlagal na novomeškem sodišču, čeprav je zanimivo, da je bil kljub svoji pridnosti ves čas postopka vklenjen. A pazniki iz celjskega zapora že vedo, zakaj. 
Deli s prijatelji