ČRNA KRONIKA

Matej ne prizna, da je zbil peško in pobegnil. Cvetka nekaj dni kasneje umrla

Mateja Herzoga, ki naj bi se pogajal s tožilstvom, zdaj ni zanimal niti kaznovalni predlog.
Fotografija: Matej Hercog krivde ni priznal. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Matej Hercog krivde ni priznal. FOTO: Oste Bakal

Do 13 let zapora in prepoved vožnje za najmanj eno leto skupno grozi 33-letnemu Mateju Hercogu iz Kozjaka pri Ceršaku v občini Šentilj, za katerega so na Okrožnem sodišču v Murski Soboti opravili predobravnavni narok.

Matej Hercog krivde ni priznal. FOTO: Oste Bakal
Matej Hercog krivde ni priznal. FOTO: Oste Bakal

Očitajo mu kaznivi dejanji povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je ena oseba umrla, ter zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči. Okrožni sodnik Stanislav Jug je pred tem ugodil strankam, da se predobravnavni narok preloži, medtem pa naj bi se tožilstvo in obramba sporazumeli o sankciji, vključno z delnim priznanjem krivde. V začetku novembra, ko je bil predobravnavni narok razpisan prvič, smo slišali, da naj bi obtoženi priznal prvo kaznivo dejanje, drugega pa ne, saj menda »ni mogel vedeti, da je povozil peško«.

A krivde tokrat ni priznal. Še več. Obdolženec sploh ni želel niti slišati kaznovalnega predloga okrožne državne tožilke Jane Rogan ob morebitnem priznanju. Tako sodniku Jugu ni ostalo drugega, kot da določi narok za glavno obravnavo, ki bo v začetku prihodnjega leta.

Umrla nekaj dni po nesreči

Nekaj ur po nesreči so izsledili povzročitelja. FOTO: Radarji V Pomurju
Nekaj ur po nesreči so izsledili povzročitelja. FOTO: Radarji V Pomurju

Tožilstvo Hercogu očita, da je 26. maja lani okoli 7.30 v naselju Gornji Petrovci s kombijem trčil v 63-letno peško z Goričkega, Cvetko Šebjanič iz Gornjih Petrovcev, ki je nekaj dni pozneje umrla v murskosoboški bolnišnici.

S kraja nesreče je odpeljal, ne da bi pomagal ponesrečeni. Peška je hodila v nasprotni smeri njegove vožnje, po trčenju pa je posebno hudo poškodovana obležala v obcestnem jarku. Tam naj bi nesrečna ženska ležala najmanj 45 minut. Neki voznik jo je naključno odkril, ko je med vožnjo na robu cestišča opazil denarnico. Misleč, da jo je kdo izgubil, je ustavil vozilo in opazil poškodovanko ter poklical ustrezne službe.

Z opravljenim ogledom kraja prometne nesreče in zbiranjem obvestil so policisti, ki so jim koristne podatke posredovali tudi občani, pobeglega voznika hitro izsledili na območju Policijske uprave Maribor, v okolici Šentilja.

Če voznika čaka sankcija oziroma kakšna, bo pokazal postopek, med katerim bodo predstavili dokaze tožilstva in obtoženega ter njegova zagovornika, mariborskega odvetnika Ingmarja Bloudka. A nobena sankcija ne bo vrnila nesreče Cvetke, ki so jo mnogi Prekmurci poznali zaradi urejenosti kmetije in priznanj JZ Krajinski park Goričko. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas