ZLORABA POLOŽAJA?

Na račun univerze smučali z ženami

Tako trdi tožilstvo, nekdanji rektor Rozman pa, da je vse plačal- Boštjan Brumen naj bi kot glavni tajnik univerze zlorabil položaj.
Fotografija: Nekdanji rektor Ivan Rozman se je obtožb na sodišču branil z vsemi štirimi. Foto: S. N.
Odpri galerijo
Nekdanji rektor Ivan Rozman se je obtožb na sodišču branil z vsemi štirimi. Foto: S. N.

MARIBOR - "Zanima me, prejemnik kakšne koristi sem bil? Ne vem, da bi bil prejemnik kakršne koli koristi. Plačal sem smučanje s svojim denarjem. Nič nisem dobil podarjenega. Moti me, da kar naprej blatite moje ime. Pošteno sem plačal. Lahko preverite, da sem plačal počitnice," je včeraj na mariborskem okrožnem sodišču poudarjal nekdanji rektor mariborske univerze Ivan Rozman. Ko mu je sodnica Vanja Verdel Kokol pojasnila, da gre za okoli 550 evrov, je nekdanji prvi mož mariborske univerze povzdignil glas: "Vem, da sem enkrat smučal en teden, drugič samo čez vikend. Ampak sem plačal. Dogodkov se ne spomnim in bi rad videl obtožnico. Smučarske vozovnice imam sezonske. Nastanitev sem plačal sam."
Toda sodnica je še naprej vrtala, in ko mu je pokazala dva računa, ki sta glasila na njegovo ime, je Rozman odvrnil: "Ja, to sem plačal. Leta 2009 smo imeli službeni obisk iz Finske, omogočili smo jim tudi smučanje. Govorili smo o medsebojnem sodelovanju. Bili so službeni pogovori. Sicer pa senat univerze daje soglasje za te pogodbe. To je normalen postopek. Univerza je imela več koristi kot škode. Bili so zelo visoki gostje, ki so zelo cenjeni v Bruslju. Sodelovanje z njimi je uspeh zagotovljen."
Boštjan Brumen je zaradi ponarejenih listin že bil obsojen. FOTO: Aleš Andlovič
Boštjan Brumen je zaradi ponarejenih listin že bil obsojen. FOTO: Aleš Andlovič

Obtožnica, ki jo zastopa tožilka Katja Arnuš, Boštjanu Brumnu očita, da je kot glavni tajnik v letih 2009 in 2010 zlorabil svoj položaj, ko naj bi neupravičeno odobril plačilo računov, s katerimi so si takratni najvišji predstavniki univerze, med njimi tudi rektor Ivan Rozman, skupaj s svojimi partnerji privoščili smučarske počitnice na Kopah. Na zatožni klopi sedita tudi direktorica podjetja Proplus Bojana Sovič in takratni prokurist medtem že propadlega Uni Gostinstva Davor Račič, s katerima je družba Vabo, ki upravlja smučarske in hotelske zmogljivostmi na Kopah, po mnenju tožilstva sklenila fiktivni sponzorski pogodbi v višini okoli 7000 evrov. Univerza je počitnice, na katerih so bili tudi gostje iz Finske, plačala v okviru investicijskih in vzdrževalnih del, ki so bila ocenjena na dobrih 22.000 evrov.


Vsi trije obtoženi, Boštjan Brumen, Bojana Sovič in Davor Račič, so na predobravnavnem naroku krivdo zanikali. Boštjan Brumen ni sprejel devet mesecev pogojne zaporne kazni v zameno za priznanje in se tudi zagovarjal ni. Bojana Sovič je v svojem dolgem zagovoru zavrnila vse obtožbe tožilstva in jih označila za neutemeljene. Pojasnila je, da o kakršnem koli smučanju ni vedela ničesar vse do policijske preiskave, ob tem pa podrobno razložila posle njenega podjetja z univerzo in okoliščine nastanka sponzorske pogodbe z Vabom, ki ena z drugo po njenih trditvah nimata nobene zveze. Njeno podjetje Proplus je z univerzo, še pred tem pa z ministrstvom za visoko šolstvo že dlje sodelovalo na področju načrtovanja investicij in investicijskega vzdrževanja. Med drugim je v tistem obdobju za Univerzo v Mariboru pripravljalo novelirani načrt investicij za obdobje med letoma 2008 in 2012.
Boštjan Brumen in Bojana Sovič FOTO: Aleš Andlovič
Boštjan Brumen in Bojana Sovič FOTO: Aleš Andlovič

Sprva so univerzi sicer res izstavili račun za 7400 evrov, pozneje pa se je ta zaradi dodatnih opravil dvignil. Da je to še vedno ugodna cena, je Sovičeva dokazovala z mnenjem izvedenca gradbene stroke Slavka Bunderle, ki je opravljene storitve ocenil na okoli 24.000 evrov.
Na Kopah naj bi druščina uživala v smučarskih radostih. FOTO: Aleš Andlovič
Na Kopah naj bi druščina uživala v smučarskih radostih. FOTO: Aleš Andlovič

Sovičeva je zavrnila trditve tožilke o tem, da je bila sponzorska pogodba z Vabom samo del načina poplačila t. i. univerzitetnega team buildinga, saj da ona o tem z Brumnom in direktorjem Vaba Boštjanom Paradižem nikoli ni govorila. Se je pa s Paradižem dogovorila za sponzoriranje ene od prireditev v Prevaljah, saj so si v tistih, za gradbene posle zahtevnih časih, prizadevali na Koroškem pridobiti nove posle.
Afera okrog plačevanja smučanja meče črno luč tudi na mariborsko univerzo. FOTO: Aleš Andlovič
Afera okrog plačevanja smučanja meče črno luč tudi na mariborsko univerzo. FOTO: Aleš Andlovič

Veliko bolj redkobeseden je bil Račič, ki je prav tako zavrnil kakršno koli krivdo in dejal, da se ne spomni konkretnega posla, prav tako pa, da ni odločal o plačevanju računov, saj da je bila to pristojnost direktorja podjetja, ki je bilo del takratne znane univerzitetne hobotnice v Mariboru. Pripomnil je še, da si želi čim prejšnjega zaključka postopka, zaradi katerega je še vedno v osebnih, poslovnih in zdravstvenih težavah.

Boštjan Brumen ima s pravosodnimi organi že izkušnje. Tako je bil konec lanskega leta na murskosoboškem okrajnem sodišču obsojen zaradi ponareditve poslovnih listin v času, ko je bil glavni tajnik Univerze v Mariboru. Zaradi ponareditve poslovnih listih so mu prekmurski sodniki izrekli pogojno štirimesečno zaporno kazen z enoletno preskusno dobo, saj naj bi v letih 2009 in 2010 mariborski medicinski fakulteti izstavil tri lažne interne obračune v skupnem znesku prek 300.000 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije