GOLJUFIJE IN PONAREJANJE

Martina Kokalj, mati treh otrok, bo šla v pripor

Objavljeno 13. februar 2020 18.30 | Posodobljeno 13. februar 2020 18.33 | Piše: Boštjan Fon

Obtožena je več goljufij in ponarejanja. Kmalu naj bi jo iskali še z mednarodno tiralico.

Martina v času, ko je najbolj obilno »poslovala«. Od včeraj jo čaka priporno udobje. FOTO: osebni arhiv
Tisti, ki bi stavil, da gorenjske goljufinje Martine Zaletel ne bo na sodišče v Kranj, bi pobral zajeten dobiček. Dama iz Tupalič, vasice blizu Preddvora, se je nekoč pisala Kokalj, v obdobju njenega najbolj donosnega poslovanja, ki se zdaj omenja v več obtožnicah, pa je bila tudi Hannah M. Zaletel.
image
Martina Zaletel je bila nazadnje na sodišču 12. septembra 2019, potem je poniknila. FOTO: Boštjan Fon

Na kranjski sodniji so jo zaman čakali že sredi januarja letos v drugem postopku, obtožena je goljufij, pa je le pet minut pred začetkom obravnave po faksu prišlo sporočilo njene zagovornice, da je ne bo. Pravzaprav obeh. Včeraj sodišče v postopku ponarejanja poslovnih listin ni prejelo niti faksiranega sporočila. Ne Zaletelove, ne njene pravne zastopnice.
 

Verižne goljufije


Pravnica, mati treh mladoletnih otrok, nekoč poročena v Naklem, se je ukvarjala s posredovanjem nepremičnin, a jo je nadvse mikal tuj denar. Prav v Slovenskih novicah smo odkrili eno njeno epizodo izposoje denarja brez vračila, ki jo je razgrnil Kriste Duhanaja, oškodovanec iz njene takrat domače vasi, in ki si je prvi upal javno spregovoriti o nenavadnih izposojah.

Po omenjeni objavi je sledilo odkritje njenega poslovanja, sprtega z logiko in zakonom. Izvedeli smo, da so kriminalisti Kokaljevo spoznali že dobro leto prej, preden smo mi pisali o njej, bilo je leta 2015, ko je bila podana prva kazenska prijava. Pred dvema letoma in pol jo je denimo kazensko ovadilo pet oškodovancev v samo treh tednih. V januarju 2018 smo izvedeli za uradno potrjene dolgove Mojci Marš iz Novega mesta v višini 45.000 evrov, Boštjanu Romanu Pavšetu iz Ljubljane (26.000 evrov), Ani Kerč iz Kamnika (15.000 evrov), Ljubljančanu Zdravku Kavčiču (11.257 evrov), Sedini Šabić iz Notranjih Goric (20.000 evrov) in Armandu Lucchinu iz italijanskega Grimaca (35.000 evrov).
Ni priznala krivde
Za serijo devetnajstih goljufij po 211. členu kazenskega zakonika, po katerem kazenska sankcija sega tudi do deset let zapora, Martina Zaletel krivde ni priznala. Po tistem je poskušala obramba določiti izvedenca psihiatrične stroke, ki naj bi ugotavljal, da je obtožena odvisnica od iger na srečo. Sodišče je to že zavrnilo.


Za nekaj tisoč evrov naj bi opetnajstila Trebanjca Ivico in Janka Kastelica ter Jano Ule. Sabini Petrič iz vasi blizu Škocjana na Dolenjskem je dolgovala celo 150.000 evrov, po neuradnih podatkih naj bi jih do danes vrnila okoli 40.000. Po razpoložljivih informacijah naj bi Zaletelova v nekaj letih od približno 30 posameznikov izvabila okoli 430 tisočakov. Zdaj proti njej potekajo štirje kazenski postopki, dva na sodišču v Kranju, po eden pa v Ljubljani in Novem mestu.
 

Mednarodna tiralica


Sodnica Polona Kukovec je ob uri razpisa obravnave ugotovila, da so pristopile okrožna državna tožilka Nadja Gasser in dve priči, stran za zagovornico in klop za obtožene pa sta bili prazni. »Glede na to, da je bila obtožena seznanjena z vabilom in ga je prevzela, ter ob dejstvu, da je ni bilo na sodišče niti 13. januarja 2020, predlagam, da se zoper obtoženo zaradi zagotovitve njene navzočnosti odredi pripor,« je predlagala Gasserjeva. Sodnica je predlogu sledila in tako je zoper mater treh otrok od včerajšnjega dne odrejen pripor.

Neuradno smo izvedeli, da bo glede na dejstvo, da je obtožena v tujini, v kratkem razpisana mednarodna tiralica. Eden od oškodovancev nam je ob tem dejal: »Sodišče naj se ne trudi preveč. Ko je bila Martina nazadnje na sodišču, se je zlagala, da je zaposlena v Avstriji. Njen trenutni, preverjeno pravi naslov je Wellness Hotel La Ginabelle na ulici Vispa v švicarskem Zermattu.«
Uničila mi je življenje, zaradi nje sem ob vse, kar smo imeli.


Obroč okoli Martine Zaletel, ki je lani na predobravnavnem naroku zanikala krivdo, se bolj in bolj zateguje. V trenutku, ko se bo pojavila v Sloveniji, jo bodo pristojni odpeljali v pripor, še več težav pa si bo nakopala, če jo bodo iskali in našli s tiralico. »Kar naj gre za rešetke, za dolgo,« je rekla in dodala nekaj sočnih, ki niso za časopisni papir, druga oškodovanka in sklenila: »Uničila mi je življenje, zaradi nje sem ob vse, kar smo imeli.« 
Deli s prijatelji