PREKRŠKI

Kaznovali 200 kolesarjev

Med akcijo za večjo varnost kolesarjev policisti PU Maribor našteli 228 prekrškarjev.
Fotografija: Velika večina prekrškarjev je bila kolesarjev. FOTO: Pu Maribor
Odpri galerijo
Velika večina prekrškarjev je bila kolesarjev. FOTO: Pu Maribor

MARIBOR – Policisti, ki za varnost skrbijo na območju mariborske policijske uprave, so konec maja ves teden izvajali aktivnosti, s katerimi so želeli izboljšati varnost med kolesarji, ki skupaj s pešci in motoristi spadajo med najbolj ranljive udeležence v cestnem prometu. Posebno pozornost so namenili ugotavljanju kršitev kolesarjev, saj ti pogosto kar sami povzročijo prometno nesrečo, ko vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pijani, si med vožnjo glave na zaščitijo s čelado in podobno, policisti pa so opazovali tudi voznike avtomobilov, ki kolesarje ogrožajo.

Kot je po končani akciji sporočila tiskovna predstavnica PU Maribor Anita Kovačič Čelofiga, so policisti v enem tednu našteli kar 228 kršitev, od tega 28 takšnih, za katere so bili krivi vozniki motornih vozil, 200 kršitev pa je bilo na strani kolesarjev. Izrekli so 199 glob, 28 kršiteljev jo je odneslo z opozorilom, enega pa je doletel celo obdolžilni predlog. Med kolesarji prekrškarji je bilo osem pijanih, polovica teh je imela v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligrama alkohola.
Tudi na kolesu je treba biti trezen.
Tudi na kolesu je treba biti trezen.

Ob tem so policisti sporočili, da je alkohol eden poglavitnih razlogov za prometne nesreče, v katerih se poškodujejo kolesarji. Lani se je delež pijanih povzročiteljev nesreč med kolesarji sicer zmanjšal za skoraj sedem odstotkov, tudi letos je bilo do konca aprila v primerjavi z enakim obdobjem lani pijanih kolesarjev, ki so povzročili prometno nesrečo, manj. Spodbuden je še podatek, da so policisti letos obravnavali manj hudo ranjenih kolesarjev, in sicer 31, v enakem obdobju lani pa šest več. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije