UMRLI PREKMURKI

Javno se je opravičil za smrtno nesrečo

Objavljeno 06. avgust 2020 14.17 | Posodobljeno 06. avgust 2020 14.17 | Piše: O. B.

V tragični nesreči v Avstriji umrli Prekmurki, ki sta se vračali iz nočne izmene. Voznik Marko Žalik in tretja sodelavka preživela, a s hujšimi poškodbami.

Zapeljal je na nasprotni vozni pas. FOTO: BFV FELDBACH
24-letni Marko Žalik se je v regijskem tedniku javno opravičil vsem, ki jih je prizadel z nenamerno povzročitvijo prometne nesreče, v kateri sta umrli dve njegovi sodelavki. »Iskreno opravičilo: Nesrečni splet okoliščin je privedel do prometne nesreče, ki je tistega januarskega jutra z žalostjo zarezala v naša življenja. Jaz sem ostal brez dveh sodelavk in z nemirom v sebi, svojci pa so izgubili bližnjo osebo. Vsem, ki sta jih nesreča in izguba prizadeli, se opravičujem in svojcem izrekam iskreno sožalje. Tudi moje misli so pogosto pri tistem dnevu, vendar razpleta dogodkov ne morem spremeniti. Naj vnovič izrečem globoko opravičilo.«

V tragični nesreči 14. januarja v sosednji Avstriji sta umrli Prekmurki, ki sta se vračali iz nočne izmene, mami samohranilki Anđelina Kovač iz Zenkovcev in Melita Rogač iz Sodišincev. Marko Žalik in tretja sodelavka Marinka sta preživela, a s hujšimi poškodbami.

6 mesecev pogojne zaporne kazni je dobil Marko Žalik.


image
Grozljivi prizori po trčenju. FOTO: BFV FELDBACH
Sredi prejšnjega meseca je deželno sodišče v Gradcu obravnavalo in zaključilo kazensko zadevo, ki je močno zarisana v srcih mnogih Prekmurcev. Na sojenju je Žalik deželni sodnici Elisabeth Juschitz opisal okoliščine: vsi štirje potniki v Markovem avtu, ki so si kruh služili prek meje, so se v službo in nazaj vozili skupaj. Usodnega dne so po nočni izmeni iz službe s seboj vzeli še peto sodelavko, ta je izstopila pred nesrečo v kraju Kirchberg, nato so odpeljali naprej. »V krožišču v Bad Gleichenbergu me je Marinka vprašala, ali sem utrujen, pa sem ji dejal, da ne in da ni več daleč. To zadnje ni bilo povsem točno, bila je bolj izjava za spodbudo,« se je voznik izpovedal sodnici. Tudi preživela sovoznica Marinka je pred sodiščem izjavila, da je imela vtis, da Marko ni bil utrujen, a ga je o utrujenosti večkrat povprašala med usodno vožnjo. »Je dober voznik in vedno upošteva hitrostne omejitve,« je še dejala za Marka, ki je malo zatem med vožnjo vendarle zaspal, zapeljal na nasprotni pas in treščil v avtomobil Avstrijca.

Sodišče je Žalika obsodilo na polletno pogojno zaporno kazen in stransko kazen plačila 2400 evrov denarne kazni, sodnica je sodbo po poročanju kronistov avstrijske tiskovne agencije utemeljila tako: »Bila je malomarnost – preutrujenost s tragičnim izidom –, zato zapor ni nujen. Ob tem pa sta bili vaši prijateljici: vi morate tako ali tako živeti s tem.«
Deli s prijatelji