UNIČENJE

FOTO: Sneg je lomil strehe

Moker in težak sneg je te dni uničeval stavbe.
Fotografija: Na območju Vidma so gasilci s strehe gospodarskega poslopja odmetavali sneg. FOTO: PGD Leskovec
Odpri galerijo
Na območju Vidma so gasilci s strehe gospodarskega poslopja odmetavali sneg. FOTO: PGD Leskovec

LJUBLJANA – Sneg, ki ga je v začetku tedna zapadlo dobro mero, je po državi povzročal nemalo preglavic, ne le v prometu. Moker in težak sneg je lomil drevje in poškodoval nemalo streh in objektov, tako stanovanjskih kot gospodarskih. Še včeraj so gasilci, poleg članov CZR Domžale so v intervenciji sodelovali njihovi kolegi iz PGD Moravče in Peče, navsezgodaj zjutraj odhiteli v Podgorico pri Pečah, kjer se je pod težo snega vdrla skorajda cela streha starejše stanovanjske hiše. S tehničnim posegom so gasilci s pomočjo avtolestve odstranili del strešne konstrukcije, vrednejše predmete odnesli iz hiše, odklopili elektriko in odstranili strešnike, ki so padli na krajevno cesto. K sreči se je stanovalcu uspelo rešiti iz hiše, preden se je streha vdrla. Nekaj minut pred osmo jutranjo uro se je zaradi snega vdrla tudi streha na zapuščeni hiši v občini Škofljica. Poleg hiše je stal kozolec, ki se je pod težo snega prelomil. Gasilci PGD Škofljica in Pijava Gorica so odstranili sneg s strehe, da se ne bi povsem podrla, kar je ostalo od kozolca, pa so zavarovali.

Hiša v Podgorici pri Pečah je uničena. FOTO: PGD Moravče
Hiša v Podgorici pri Pečah je uničena. FOTO: PGD Moravče

Podobnih primerov je bilo veliko tudi dan prej. V Majskem Vrhu, občina Videm, se je zaradi teže snega porušila streha gospodarskega poslopja, enaka usoda je doletela streho gospodarskega poslopja v Ptujski Gori. Na Draveljski cesti v Ljubljani se je delno porušilo starejše gospodarsko poslopje in ogrožalo stanovanjsko hišo v neposredni bližini. Ljubljanski poklicni gasilci so izpod objekta rešili dva traktorja, niso pa mogli rešiti še preostalih strojev, saj je bila nevarnost, da se objekt poruši, prevelika. Del strešne konstrukcije je popustil tudi na gospodarskem objektu v naselju Laporje, v Apačah je pod težo snega začela popuščati streha gospodarskega objekta. V torek se je okrog 5.30 v naselju Trdnjava, ki spada v občino Kočevje, v podjetju pod težo snega porušila šotorska konstrukcija, ogrožena pa je bila tudi bližnja delavnica.

Na območju Vidma so gasilci s strehe gospodarskega poslopja odmetavali sneg. FOTO: PGD Leskovec
Na območju Vidma so gasilci s strehe gospodarskega poslopja odmetavali sneg. FOTO: PGD Leskovec

Gasilci PGD Kočevje so pregledali delavnico in njeno okolico ter zaposlenim v podjetju ponudili pomoč pri čiščenju snega s strehe delavnice. Nekaj ur pozneje se je na območju Vranskega pod težo snega vdrla streha na hlevu. Gasilci so jo s tehničnim posegom podprli ter rešili pet glav govedi. Streha se je vdrla tudi na hlevu na območju Radeč. Gasilci so sneg očistili s strehe in odstranili traktor, ki je bil tam parkiran, pozneje so na varno odpeljali še šest glav govedi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije