ZAČASNO K SOSEDU

FOTO: Ogenj jim je vzel 300 let star dom

Zakoncema Bofulin zgorela stara, a prenovljena hiša. Začasno se bosta naselila v sosedovem vikendu.
Fotografija: Opravili smo tri napade v hišo, nato se je začela hiša sesedati, je povedal vodja intervencije Marjan Cvetko iz PGD Rogaška Slatina. FOTO: PGD Rogaška Slatina
Odpri galerijo
Opravili smo tri napade v hišo, nato se je začela hiša sesedati, je povedal vodja intervencije Marjan Cvetko iz PGD Rogaška Slatina. FOTO: PGD Rogaška Slatina

ROGAŠKA SLATINA – Nekoč mogočna, menda približno 300 let stara hiša na vrhu hribčka na Celjskem je le še bleda senca tistega, kar je bila nekoč. Brez strehe in s črnimi ogromnimi luknjami namesto oken spominja na brezzobo, staro tetko. Kljub sibirskemu mrazu, ki te dni z vso silo pritiska in bode do kosti, je bilo v vasici Irje v občini Rogaška Slatina vroče kot v peklu. Ogenj, ki naj bi po prvih ocenah nastal zaradi pregretja dimniške tuljave, je v desetih minutah najprej zajel podstrešje, nato pa se s pomočjo vetra bliskovito razširil in uničil vse, kar sta lastnika vložila v dom, kjer sta bivala zadnjih 40 let. Prizor ob pogledu na razdejanje je kaotičen; pred hišo je parkiranih nekaj avtomobilov, med njimi je dva dni po požaru tudi gasilsko vozilo. Pred hišo kupi uničenih predmetov, škatle, leseni deli pohištva. Lastnika hiše, prijatelji in sosedje stvari, ki jih požar ni popolnoma uničil, zlagajo v avtomobile.

Uporabili so tudi avtolestev. FOTO: PGD Rogaška Slatina
Uporabili so tudi avtolestev. FOTO: PGD Rogaška Slatina

Hišo so prenovili

»Žena je zavohala dim, šel sem preverit na podstrešje. Od trenutka, ko sem zagledal dim, pa do gorenja je minilo deset minut, gasilci so bili tukaj resnično hitro, a ni nič pomagalo. Ogenj se je bliskovito razširil in popolnoma uničil hišo, tako da za bivanje ni več primerna. Hiša je sicer res stara, kupil jo je že moj ded, a smo je pred časom prenovili. Zdaj nam ne preostane drugega, kot da jo podremo in zgradimo na novo,« pripoveduje 67-letni upokojenec Radovan Bofulin. Hiša je bila sicer zavarovana, a ker sta oba z ženo upokojenca, bo zanju gradnja nove hiše zagotovo precej velik finančni zalogaj. Na srečo sta otroka odrasla, sin živi v Celju, hči pa v Ljubljani in je trenutno službeno na Japonskem. »Nisva ji hotela povedati, saj je nisva hotela vznemirjati, a je nekako prek interneta izvedela in naju poklicala,« pripoveduje Bofulin.
Česar niso uničili zublji, je voda. FOTO: PGD Rogaška Slatina
Česar niso uničili zublji, je voda. FOTO: PGD Rogaška Slatina

Noč sta preživela pri sosedih, do ureditve bivalnih razmer pa jima je streho nad glavo ponudil drugi sosed, ki ima na sosednjem hribčku vikend.

Hvaležna za pomoč

Dva dni po požaru so iz hiše odnašali uničene predmete. Foto: Dejan Javornik
Dva dni po požaru so iz hiše odnašali uničene predmete. Foto: Dejan Javornik


»V zadnjih letih sem preživela precej hudih trenutkov in povsem izgubila upanje, vero v ljudi. A moram povedati, da me je tale dogodek prepričal o nasprotnem. Resnično hvala vsem sosedom in prijateljem za vso nesebično pomoč, požrtvovalnim gasilcem in policistom, ki so kljub temu mrazu dali vse od sebe, celo noč pazili na hišo,« obupano pripoveduje Anica Bofulin. »Občani so vso noč skrbeli za nas ter nam nosili hrano in kuhali topel čaj,« sosede pohvali tudi vodja gasilske intervencije Marjan Cvetko iz PGD Rogaška Slatina. Gasilci so na kraj požara prispeli v petih minutah. »Klic smo prejeli ob 17.42. Na kraju sem bil prvi, a čeprav smo bili resnično hitro, je bila hiša tako rekoč že v plamenih, veter je bil uničujoč. Začeli smo z notranjimi napadi, trikrat smo šli v hišo, dokler je bilo varno. Potem pa sem opazil, da se je začela hiša sesedati, zato sem gasilce pozval, naj pridejo ven. Sesedlo se je nosilno ogrodje. Hvala bogu, da smo del ostrešja odkrili, saj smo tako rešili novejši prizidek k hiši,« pripoveduje Cvetko. Tja so prihiteli tudi gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, Kostrivnica, Sveti Florjan in Rogatec. Vsega skupaj jih je bilo 67, prišli so s 13 vozili, uporabili pa so tudi avtolestev, milijon evrov vredno zadevo, ki jo ima PGD Steklarna Rogaška Slatina. »Mi smo bili bolj v pomoč, na kraj dogodka nas je odšlo 12 gasilcev, ostali smo nekje do enih zjutraj,« pojasni poveljnik PGD Kostrivnica Janez Bedenik.


Kljub sibirskemu mrazu so zakoncema na pomoč priskočili požrtvovalni sosedje in prijatelji. Foto: Dejan Javornik
Kljub sibirskemu mrazu so zakoncema na pomoč priskočili požrtvovalni sosedje in prijatelji. Foto: Dejan Javornik

Rogaški gasilci so na požarni straži ostali vse do devete ure zjutraj, ko so delo nastopili kriminalisti. Kot nam je pojasnila Milena Trbulin s PU Celje, naj bi prišlo do dimniškega požara zaradi pregrete dimniške tuljave, škoda še ni natančno ocenjena, a je zagotovo zelo velika. Medtem ko so kraj dogodka preiskovali kriminalisti, so morali v soboto ob 11. uri znova posredovati gasilci, saj so se pojavila nova žarišča. »Ostali smo do 13.30,« pove Cvetko in dodaja, da so bili gasilci tam tudi dan pred uničujočem rdečim petelinom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije