USODNO KURJENJE

FOTO: Marjan Gorenc pred ognjem zbežal v shrambo brez izhoda

Objavljeno 14. maj 2019 19.30 | Posodobljeno 14. maj 2019 19.30 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Na svojem domu umrl 58-letni Marjan Gorenc iz Črešnjic nad Pijavškim. Po vsej verjetnosti zagorelo zaradi žerjavice, ki je padla na lesena tla.

Z ognjenimi zublji so se spopadli gasilci PGD Veliki Trn in poklicni gasilci PGE Krško. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
KRŠKO – »Pred dvema mesecema je zaradi bolezni umrla njegova partnerica Ana, zdaj pa je še sam tako tragično končal,« izvemo v Črešnjicah nad Pijavškim, vasi v občini Krško v bližini Velikega Trna, ki šteje slab ducat hiš. Da se dogaja nekaj nenavadnega, je v nedeljo pozno zvečer, ura je bila že čez enajsto, opazila ena od vaščank.
image
Z ognjenimi zublji so se spopadli gasilci PGD Veliki Trn in poklicni gasilci PGE Krško. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Povprašala je sosedo, ta pa je poklicala k drugim sosedom, ali se pri njih nekaj sveti. Pogled skozi okno je odkril grozo: hiša Marjana Gorenca je bila že v plamenih. Njegov najbližji sosed je takoj poklical na številko 112, soseda Urška pa je kar v pižami stekla do goreče hiše.
image
Še zjutraj je močan veter razpihoval žerjavico. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Ko sem pritekla do Marjanove hiše, je bil ogenj že povsod: plameni so bruhali skozi okna in vrata, streha je bila v ognju. Marjan je težko hodil, zato sem bila prepričana, da je v hiši, a sama nisem mogla nič, preveč se je že razplamtelo,« se je pretresena nedeljske noči spominjala Urška, ki je na to, da je Marjan, ki je živel sam, verjetno v hiši, takoj opozorila gasilce. Ti so bili res hitro na kraju požara, tako domači, prostovoljni gasilci PGD Veliki Trn, kot poklicni, ki so morali priti iz Krškega. Žal so v hiši našli Marjanovo truplo.

Skromno hišo na robu vasi na manjši vzpetini so po vojni postavili Marjanovi starši. Njegov oče je umrl pred dvema desetletjema, ko pa je šla mama v dom za ostarele, to je bilo pred kakšnim desetletjem, se je Marjan vrnil na domačijo, prej je z Ano živel na Velikem Trnu, a v tem času pogosto prihajal domov. Bil je priden, delal je v Vipapu v Krškem, a ko je postal tehnološki višek, se je preživljal s priložnostnimi deli, zidaril je in pripravljal drva v gozdu.
image
Hiša je uničena. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Prav slednje je močno zaznamovalo njegovo zdravje, v gozdu si je namreč poškodoval nogo in od takrat ni bil več pravi, komaj je hodil, pa še to le s palico, tudi zato kam dlje kot na domači vrt ni mogel sam, občasno je doživel epileptične napade, zato so mu sosedje večkrat priskočili na pomoč. Slabega zdravja je bila tudi Marjanova Ana, ki je bila starejša od njega. Pred leti jo je kap, kar je močno poslabšalo njeno stanje. Pol leta je bila v bolnišnici, lani maja je šla v dom, pred kratkim pa je umrla.

Usodno kurjenje

Marjan je živel od socialne podpore, ker pa je bilo treba plačevati dom za mamo, je hiša prešla v last občine oziroma centra za socialno delo. Pred časom so mu tako dom obnovili: na novo so mu uredili kuhinjo, kopalnico, zamenjali električno napeljavo, tudi nov dimnik so postavili. Vozili so mu hrano, si je pa tudi sam rad kaj pripravil.
image
Zjutraj so morali gasilci še enkrat posredovati. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Čeprav je imela hiša več prostorov, je živel v eni sobi: tu je spal, kuhal, jedel, tudi zato so ob intervenciji pomislili, da je gotovo zaspal v tem prostoru. Postelja je bila, ko so v gorečo hišo vdrli gasilci, prazna, našli so ga v shrambi, a žal mu ni bilo več pomoči. Očitno se je hotel rešiti, pred ognjem se je umaknil v shrambo, od koder pa ni bilo izhoda, zunanjih vrat namreč ni, tam je le manjše okno.

Marjan ni bil ožgan, le nekaj malega so ga ognjeni zublji dosegli po prstih in glavi, umrl naj bi zaradi zadušitve.
Hiša je imela lesena tla in strop, tudi zato se je rdeči petelin tako hitro razširil. Med intervencijo je strop padel dol, svoje je naredil še močan veter; žerjavica je letela naokoli, zaradi česar je bil ogrožen tudi sosednji hlev.
Pokojni je zelo težko hodil, pred leti si je namreč v gozdu poškodoval nogo.


»V intervenciji je sodelovalo šest poklicnih gasilcev Poklicne gasilske enote Krško in 15 gasilcev PGD Veliki Trn. Ta se je za Poklicno gasilsko enoto Krško zaključila ob 2.20, gasilci PGD Veliki Trn pa so ostali na požarni straži,« je posredovanje strnil Boštjan Robek iz Poklicne gasilske enote Krško.

»Rad je posedal na klopci ob hiši in gledal na domačo vas in na krave na pašniku. Rad se je pohecal in pogovoril, če je kdo prišel mimo. Kadar sem šla s psom ven, mu je vedno dal piškot. Bil je dober človek,« doda Urška in se spomni, kako je težko skrbel zase. Zdaj, ko je bilo kljub pomladi tako mrzlo, si je zakuril v peči. Zunaj je najprej drva naložil na okno kopalnice, potem pa šel noter in jih zložil k štedilniku. In prav ta je bil, kot kaže, zanj usoden.
40
tisoč evrov škode je nastalo v požaru.


»Policisti in kriminalisti nadaljujejo preiskavo in ugotavljanje vzroka požara. Po prvih ugotovitvah naj bi zagorelo na štedilniku v kuhinji, ogenj pa se je razširil. Po nestrokovni oceni je v požaru nastalo za okoli 40.000 evrov škode. Po zaključeni preiskavi bodo kriminalisti z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo,« je včeraj sporočila Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto. 
Deli s prijatelji