USODNA NESREČA

Štefan od občine zahteva skoraj 300 tisočakov

Objavljeno 08. november 2018 12.01 | Posodobljeno 08. november 2018 12.25 | Piše: Oste Bakal
Policist Štefan Bukvič je po hudem padcu s kolesom invalid. Meni, da je za njegovo nesrečo kriva Mestna občina Koper.
Invalidsko upokojenega policista Bukviča na sodišču zastopa Tomaž Toldi. FOTO: Oste Bakal
MURSKA SOBOTA – Murskosoboški okrožni sodnik Aleksander Kranfogel ima pred seboj odgovorno nalogo in pomembno razsojanje v pravdni zadevi, v kateri policist Štefan Bukvič iz Lemerja v Prekmurju od Mestne občine Koper (MOK) zahteva izplačilo odškodnine za nematerialno škodo. Gre za 275.000 evrov s pripadajočimi obrestmi od leta 2015.

Štefan je vesel in zdrav užival v življenju z družino, družil se je s prijatelji in se ukvarjal s športom. Tako je bilo do 5. junija 2015, ko se je v Kopru udeležil policijskih sindikalnih iger. Tam pa se je tako hudo poškodoval, da je zdaj kot trajni invalid priklenjen na invalidski voziček. Nesreča mu je življenje obrnila na glavo. Po triletnem bolniškem staležu je bil letos invalidsko upokojen.
Štefan Bukvič s pomočjo odvetnika Tomaža Toldija od koprske občine in tamkajšnjega Cestnega podjetja Koper terja zahteva odškodnino. Prepričan je, da je zlasti MOK kriva, da je bila cesta, po kateri se je peljal s kolesom, slabo vzdrževana, polna lukenj, globokih celo do 20 centimetrov.

image
FOTO: Oste Bakal

Največ prerekanja med odvetniki, Bukvičevim pooblaščencem Toldijem na eni strani ter mag. Boštjanom Štrasnerjem (MOK) in Mašo Kraner (CP Koper) na drugi strani, je bilo pri ugotavljanju, na kateri fotografiji je pravo mesto nesreče in kdaj je bil kritični odsek ceste pokrpan z asfaltom. Po mnenju odvetnikov je zaradi oddaljenosti dogodka to zdaj težko natančno ugotoviti.
Ko sta pred sodnika stopili priči Robi Feher in Robert Nedog, Bukvičeva nekdanja sodelavca na Postaji mejne policije Petišovci (PMP Petišovci), pa smo slišali, kaj se je 5. junija 2015 dogajalo v Kopru in okolici.

Letel po zraku

Policijske sindikalne igre v različnih športih so potekale ves dan. Bukvič je kolesaril za ekipo pomurskih policistov. Kakšnih 35 km dolga trasa od Kopra do Sečovelj in nato ob Dragonji po hribčkih istrskega zaledja do Marezig mu kot izkušenemu kolesarju ni delala preglavic. V Marezigah so v gostišču pojedli kosilo in se pozneje vračali proti Kopru. Trije prijatelji iz PMP Petišovci so se odpravili v skupini, Bukvič je bil nekaj deset metrov pred Feherjem, še nekaj deset metrov zadaj pa Nedog.

Po štirih urah sedenja na invalidskem vozičku v sodni dvorani ni več zdržal.

Priča Feher je dejal, da je Bukviča opozarjal, da naj po ovinkasti cesti v naselju vozi bolj počasi, ker se jim nikamor ne mudi. Ker je bil najbližje Bukviču, je Feher v nekem trenutku zagledal, kako njegov kolega »leti po zraku, čez krmilo«. Pri tem je z glavo udaril ob asfalt, in to tako silovito, da je zaščitna čelada razpadla na koščke. Iz glave se je ulila kri, in da ne bi poškodovan ležal na asfaltu, mu je policist iz Kopra dal majico pod glavo. Feher je poklical reševalce in kmalu za policistom je z motorjem prispel bolničar, nato še rešilec z zdravnikom. Bukviča, ki je Feherju povedal le, da ne čuti nog, so reševalci takoj odpeljali, pozneje pa ga je helikopter prepeljal v klinični center v Ljubljano.

image
Žena Brigita mu v najhujšem zvesto stoji ob strani. FOTO: Oste Bakal

Obe priči sta potrdili, da je bila cesta »luknjičasta«, na kraju nesreče je bila menda luknja, globoka kot lavor.
Nedog je kolesaril bolj zadaj in je videl le čelado v zraku. Zaustavil je promet, da bi preprečil nalet vozil, nato pa pohitel k ponesrečenemu kolegu.

Oba zaslišana policista sta tistega dne videla, da je ponesrečeni Bukvič spil po eno pivo: Feher ga je videl z malim pivom na prizorišču iger v Kopru, Nedog pa z velikim pri kosilu v Marezigah. Tudi ponesrečenec je priznal, da je imel nekaj alkohola v krvi, a daleč pod dovoljeno koncentracijo, saj da dve pivi v takšni vročini in po napornem kolesarjenju ne moreta biti nevarni.

275.000 evrov in obresti hoče Štefan Bukvič.

image
FOTO: Oste Bakal

Mož in oče dveh otrok Štefan Bukvič po štirih urah sedenja na invalidskem vozičku v sodni dvorani ni več zdržal. Prisotna asistentka in voznik, ki skrbita zanj, sta ga morala odpeljati domov. Še pred tem je v solzah razložil, da je bil v bolnišnicah – večinoma na UKC Ljubljana in Univerzitetnem rehabilitacijskem Inštitutu RS – Soča – več kot pol leta, in sicer med 5. junijem in 23. decembrom 2015. Po štirih mesecih so ga za kratko odpeljali v Prekmurje, da je videl svoj dom.

Bukviča bodo zaslišali na naslednjem naroku, sredi januarja 2019. Takrat naj bi na prostor za priče stopili tudi koprski policisti, ki so vodili postopek po nesreči. 
Deli s prijatelji