ŠTAJERSKA ZVODNIKA V AREST

Zadovoljile tudi po 18 moških na dan

Objavljeno 19. marec 2019 08.46 | Posodobljeno 19. marec 2019 08.46 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Zvodnika Jasna in Dursum Brković gresta v arest. Pobrala polovico zaslužka.

Jasna Brković je imela pri organizaciji poslov večjo vlogo, zato je dobila pol leta višjo kazen. FOTOGRAFIJI: Tanja Jakše Gazvoda
NOVO MESTO – Dve mični in na videz povsem zadovoljni gospodični, ena iz Ukrajine, druga iz Srbije, sta na novomeškem sodišču potrdili tisto, kar sta obtožena Štajerca Dursum in Jasna Brković trdila tudi v preiskavi; da sta torej Brkovićeva prostitutkam plačevala polovico stroškov, ki so jih imela dekleta, ko so sprejemala stranke za denar.

Pri tem so prostitutke, ki so si nadele umetniška imena Nina, Lea in Staša, lepo zaslužile, ker so bile pri spolnih storitvah zelo aktivne, zgodilo se je, da so morale na dan sprejeti tudi do 18 strank. A ker ni šlo zgolj za prostitucijo, ki je pri nas že desetletje in pol dovoljena, ampak za zlorabo prostitucije, sta morala zvodnika sesti na zatožno klop.

Leto in pol zapora za Dursuma Brkovića, dve leti zapora pa za njegovo ženo Jasno se glasi sodba v imenu ljudstva, skupaj bosta morala vrniti še 48.000 evrov, kolikor naj bi znašala protipravna premoženjska korist, ki sta jo pridobila z nezakonitimi posli.

Ker sta obtožena v kazenskem postopku sodelovala in se z višjim državnim tožilcem Bojanom Avbarjem pogajala o višini kazni, je bilo na koncu naroka za izrek kazenske sankcije čutiti, da so vse strani zadovoljne, verjetno tudi zato, ker je bila omenjena možnost služenja kazni na odprtem oddelku zapora, del kazni pa sta že odslužila s priporom. Sicer je po kazenskem zakoniku za omenjeno kaznivo dejanje zagrožena kazen od enega do dvanajst let zapora.
image
Dursum Brković je bil obsojen na leto in pol zapora.

Zakonca Brković sta, tako obtožnica, v obdobju od julija 2017 do konca avgusta lani v Novem mestu in Celju, kjer sta najela stanovanja, organizirala in vodila prostitucijo z zlorabo žensk. Kriminalisti so našteli, da naj bi samo v zadnjih štirih mesecih tri ženske, gre za dve državljanki Srbije in eno Ukrajinko, stare od 20 do 46 let, sprejele kar 1600 strank, kar pomeni, da so morale biti za spolne storitve na voljo ves dan, temu primerno so bile izčrpane. Samo za primer: ena od njih je julija lani v 24 zaporednih dneh, ko je delala tudi po več kot 15 ur na dan, sprejela vsaj 240 možakarjev in zaslužila dobrih 13 tisoč evrov, seveda je morala polovico dati organizatorjema.
Dekleta so morala dati polovico zaslužka zvodnikoma.


Brezposelna zakonca iz Maribora, v preiskavi se je izkazalo, da je imela Jasna večjo vlogo pri organizaciji poslov, ona je poskrbela tudi za oglase in se javljala na telefone ter organizirala srečanja, sta, kot očita tožilstvo, zlorabila ranljiv socialni status žensk, ki izhajajo iz socialno šibkih okolij, imela sta finančni nadzor pri določanju cen za vsako spolno storitev, razpolagala sta z njihovim denarjem, odmerjala sta jim nesorazmerno plačilo za njihovo delo, za njihovo zdravstveno zavarovanje pa nista poskrbela, dekleta bi lahko prenašala in širila spolno prenosljive bolezni.
48 tisočakov bosta morala vrniti zakonca.


Sicer pa so se cene storitev gibale od 40 do 100 evrov, odvisno od tega, kaj so stranke pričakovale od deklet, očitno pa je bilo, da je bilo strank največ v dneh izplačil socialnih pomoči. 
Deli s prijatelji