Predstavitvena informacija
NEVERJETNA SREČA

Zabodeni Matija že čutil, da umira, a je čudežno preživel

Objavljeno 29. januar 2018 08.25 | Posodobljeno 29. januar 2018 08.25 | Piše: Nada Černič Cvetanovski
Vedranu Veršcu je žal, da je Molan dobil tako hude poškodbe, a trdi, da se je le branil. Sodišče mu ni verjelo, zato bo moral za 46 mesecev v zapor.
Ko je prišla zdravniška pomoč, jo je Veršec odslovil, medtem pa je Molanovo življenje le nadstropje višje ugašalo. 

BREŽICE – Komaj je dopolnil 18 let in postal odrasel človek, že je Vedran Veršec iz Brežic reševal težave svojega očeta. In to na zelo krvav način. Nepovabljen je vstopil v stanovanje očetovega znanca, zdaj 70-letnega Ivice Ljubića, s katerim je imel oče neke neporavnane račune, ga z udarcem zbil na tla, ko pa ga je poskušal zdaj 26-letni Matija Molan, ki je bil pri Ljubiću na obisku, zaščititi, ga je obtoženi Vedran z 12-centimetrskim nožem dvakrat zabodel v vitalne dele telesa: enkrat v levi predel prsnega koša, drugič v trebuh, tako da je izgubil 80 odstotkov krvi in le po čudežu preživel.

Po grozljivem dejanju si je obtoženi ogledal rane, ki jih je povzročil Molanu, in rekel: "To je zato, da boš vedel drugič nož kazat." Z očetom Petrom, ki se mu je pridružil v sosedovem stanovanju in pomagal pri obračunavanju, sta mirno odšla domov. Ko so po Ljubićevem klicu v stanovanje Verščevih vstopili policisti in reševalci, nista povedala, da se je vse dogajalo v drugem stanovanju in da tam leži hudo ranjeni. Zato so se reševalci odpeljali. Šele pozneje, ko so policisti poskušali zbrati in urediti podatke o tem, kaj, kje in kako se je vse skupaj dogajalo, so ugotovili, da je kraj skorajda zločina pravzaprav eno nadstropje višje, in poklicali reševalce. Medtem je Molanu, ki je nemočen obležal na kavču, počasi odtekala kri in z njo življenje. "Čutil sem, da umiram," je povedal na sodišču. Tudi izvedenec medicinske stroke se je čudil, da je Molan zaradi tako hudih ran in takega izliva krvi v trebušno votlino sploh preživel.

Stare zamere, neporavnani računi

Usodnega dne pred natanko dvema letoma je bil Matija Molan na obisku pri Ivici Ljubiću v Gubčevi ulici v Brežicah. Skupaj sta pojedla kosilo, malo popivala in kadila marihuano. Nadstropje nižje v istem bloku sta v stanovanju Ljubićevih, ki ga je imel v najemu Peter Veršec, popivala Peter in njegov 18-letni sin Vedran, tudi on je bil na obisku. Govorila sta tudi o nekih starih zamerah in neporavnanih računih, ki naj bi jih imel obtoženčev oče z Ljubićem. Vedran je sklenil, da poračuna z Ljubićem. Privihral je v Ljubićevo stanovanje in rekel: "Kaj hočeš od mojega očeta?"

Še preden je Ljubić kar koli odgovoril, ga je obtoženi z udarcem roke zbil na tla. Molan, ki je lupil jabolko in je imel v roki nož, je stopil proti napadalcu in mahal proti izhodu, češ naj izgine iz stanovanja. Nepovabljeni se je res pomikal proti hodniku, kamor je v tem času očitno prispel tudi Peter Veršec, ki pa je pijan obležal na hodniku. Nato je vseeno zbral moči, se pobral in se pognal proti Molanu.

"Moral sem paziti, da se ta norec ni nasadil na moj nož," je v preiskavi povedal Molan. Obtoženi Veršec, ki pravi, da je prišel golorok zgolj pozdravit očetovega znanca Ljubića, je dejanje poskušal prikazati kot silobran. Trdil je, da ga je Molan napadel in da ga je zato zabodel, ker se je branil. Trdil je celo, da je imel Molan v rokah dva noža ali pa nož in škarje in da je mahal z obema proti njima in ju hotel pičiti. A sodišče mu ni verjelo, saj bi se ob alkoholiziranosti, pijani pa so bili vsi, najmanj obtoženi Veršec, njegov oče gotovo napičil na enega od ostrih predmetov, ko se je zaganjal v Molana.

V prerivanju sta starejši Veršec in Molan padla na kavč, obtoženi je Molanu razprl dlan, vzel nož, odmaknil očeta in Molana dvakrat zabodel v vitalne telesne dele. Le zaradi hitre zdravniški pomoči in velike sreče je Molan preživel, a ga je ta dogodek zelo zaznamoval.

Višji državni tožilec Robert Renier je za Vedrana Veršca predlagal štiri leta zapora, kajti vsakršna nižja kazen bi poslala sporočilo, da človeško življenje ni nič vredno. Božena Vučajnk, zagovornica obdolženega, pa je predlagala, da se ga oprosti, saj da se je samo branil. Na koncu mu je sodnik Almir Kurspahić dosodil 3 leta in 10 mesecev zapora in ga oprostil stroškov postopka, oškodovanega Molana pa je s premoženjskopravnim zahtevkom napotil na pravdo.

Pri odmeri kazni je upošteval obtoženčevo mladost, ni pa mogel spregledati zavržnosti dejanja, ki ga predstavljajo vdor v tuje stanovanje, obračun z nič krivimi osebami v njem, povzročitev posebno hude telesne poškodbe, za katero vsaka povprečno inteligentna oseba ve, da je lahko smrtna, ob tem pa mu niti na kraj pameti ni prišlo, da bi poklical zdravniško pomoč. Še celo več. Ko je prišla zdravniška pomoč, jo je odslovil, medtem pa je Molanovo življenje le nadstropje višje ugašalo.

Kot je povedal izvedenec, se je obtoženi Veršec odločil za očeta, in kot je dodal sodnik, se je odločil napačno. Ne more 18-letnik popivati z očetom in reševati njegovih težav. "Ne glede na izid kazenskega postopka naj vam bo to v opomin. Razmislite o svojih dejanjih, predvsem pa razčistite vaš odnos do očeta, saj to ne more dobro vplivati na vaše nadaljnje življenje," mu je na dušo položil sodnik Kurspahić.

To je zato, da boš vedel drugič nož kazat. To je zato, da boš vedel drugič nož kazat.
Deli s prijatelji