NEUSPELI ROP

Z gasilcema je ujel roparja

Kranjčanki Evi Pauković so v lovu na žeparja pomagali domačin, prostovoljna gasilca in tast. Pogumnežem je včeraj čestital direktor gorenjskih policistov.
Fotografija: Trije kranjski junaki: gasilca PGD Primskovo Robert (drugi z leve) in Matic, med njima stoji Kranjčan D. P. Vsem trem sta včeraj čestitala direktor kranjske policijske uprave Boštjan Glavič (desno) in komandir kranjskih policistov Matjaž Završnik (prvi z leve). FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Trije kranjski junaki: gasilca PGD Primskovo Robert (drugi z leve) in Matic, med njima stoji Kranjčan D. P. Vsem trem sta včeraj čestitala direktor kranjske policijske uprave Boštjan Glavič (desno) in komandir kranjskih policistov Matjaž Završnik (prvi z leve). FOTO: Špela Ankele

Kranj – »Še vedno me je strah, kajti to je bil šok. Strah me je, ko sem sama doma. Ne upam si niti v klet,« je občutke, ki jih je za seboj pustil torkov dogodek, strnila Kranjčanka Eva Pauković. Ta dan, bilo je okoli 17. ure, ji je v kranjskem naselju Primskovo pot prekrižal mladoletni ropar. Iztrgal ji je denarnico, ki jo je nosila stisnjeno pod pazduho, podrl jo je na tla in zbežal. A ni tekel samo on: na pomoč sta priskočila dva prostovoljna gasilca, Robert in Matic, ki sta ravno takrat v bližini pregledovala hidrant. Za roparjem je hitro stekel še Kranjčan D. P., ki živi v bližini kraja kaznivega dejanja, za njim se je pognal še Evin 62-letni tast. Ko se je pobrala, je za predrznežem stekla tudi Eva.

Na hitro v trgovino

Takole nam je, še vedno pod močnim vtisom torkovega popoldneva, začela pripovedovati oropana Kranjčanka: »S tastom, taščo, moževo sestro in njenim predšolskim otrokom smo šli v torek popoldne na popoldanski sprehod. Z nami, v otroškem vozičku, je bil tudi moj nekaj mesecev star otrok. Voziček sem prepustila tašči in se že malce oddaljila od preostalih, ker sem želela samo na hitro skočiti do trgovine. Roke sem imela v žepih, pod pazduho sem stisnila denarnico in pospešila korak.«
Nato je tik ob precej prometni cesti, ki s Primskovega vodi proti kranjskemu blokovskemu naselju Planina, mlado mamico na tla podrl mladoletni predrznež. Pograbil je njeno denarnico in stekel čez cesto, v naselje stanovanjskih hiš.

 

Z rokami ustavila promet

»Ko sem se pobrala, sem z rokami ustavila promet in stekla za njim. K sreči so tedaj vsi avtomobili vozili počasi, po pravilih, zato so lahko pravočasno ustavili. Kričala sem, da mi je ukradel denarnico, in tekla za njim,« pripoveduje Paukovićeva.
V ulici, nekaj deset metrov od kraja ropa, sta bila prostovoljna gasilca s Primskovega, ki sta ravno preverjala hidrant. Mlajši od njiju je stekel za roparjem, ta pa je smuknil še globlje v naselje.

Mladi predrznež, po dostopnih podatkih star komaj 16 let, je po tej ulici stekel v naselje stanovanjskih hiš, ki je del kranjskega predela Primskovo.
Mladi predrznež, po dostopnih podatkih star komaj 16 let, je po tej ulici stekel v naselje stanovanjskih hiš, ki je del kranjskega predela Primskovo.


Za predrznežem je urno tekel tudi pogumni domačin D. P., ki živi blizu. Roparja je ujel, včeraj pa povedal: »Ravno sem zaklepal vrata, ko sem slišal zvok, kot če bi kdo pretepal otroka ali obračunaval z žensko. Šel sem pogledat do ograje in videl sestro napadene, ki je tekla po ulici. Najprej sem zaslišal njo, potem pa je mimo že pritekel ta dečko, ropar. Dve, tri sekunde sem rabil, da sem ugotovil, kaj se dogaja. Stekel sem za njim in ga kar hitro ujel. Med tekom sva se spogledala, in takrat sem mu povedal, da mi ne bo mogel uiti.«

Ni se spravil na pravo ženo

Roparja, ki je po begu utrujen in povsem izmučen obsedel na tleh, je trojica nato obstopila, da ni mogel nikamor, na prizorišče je zelo hitro prispela policijska patrulja. »Saj je dobila denarnico nazaj,« so bile besede, ki jih je mladoletni predrznež izrekel v slovenščini. Trojica Kranjčanov, ki je pogumno ukrepala, je včeraj še dodala, da se je mladoletnik tudi opravičil za storjeno dejanje, rekoč, da ga je polomil. Kot so povedali, je mladenič po neuspelem begu v roke vzel telefon in poklical nekoga, pogovarjala sta se v albanskem jeziku.

Kranjčanka zdaj razmišlja o tožbi. Njen mož Boban Pauković, v Kranju znan osebni trener in avtor bloga Zdrav um – zdravo telo, se je prek družabnega omrežja že iskreno zahvalil vsem, ki so pomagali, roparju pa je odločno sporočil: »Nisi se na pravo ženo spravil, to sem ti že včeraj povedal. Kaj s tem mislim? Glede na to, da je to moj dom že 34 let in da poznam vse oziroma vsi poznajo mene … Tako ali drugače bi se izvedelo, kdo si. Ker so moji starši, sestra ter predvsem moja žena in moj 5-mesečni sin doživeli ogromen šok in stres, je moja dolžnost, da jih zaščitim! Tako da poleg kazenske ovadbe sledi tudi civilna tožba.« Vsem žrtvam »roparjev, banditov in kriminalcem« pa je sporočil: »Uprite se in pokažite pogum, verjemite mi, da imate to v sebi. Bolje umreti na nogah kot živeti na kolenih!«

Policisti: Previdnost ni odveč

Vsem trem, ki so pomagali ujeti roparja, so se javno zahvalili tudi kranjski policisti, so pa dodali, da previdnost pri zasledovanju takšnih in drugačnih zlikovcev ni odveč. Tokrat sicer ni bil uporabljen noben nevaren predmet, vendar so tovrstni dogodki lahko vedno nevarni, saj nikoli ne veš, kaj ima storilec pri sebi in kakšno silo je v navalu adrenalina pripravljen uporabiti za pobeg ali obrambo. Zato možje v modrem vse priče takšnih in podobnih dejanj prosijo, naj vedno predpostavljajo, da gre za nevarne dogodke, in naj predvsem pazijo na lastno varnost.

Trojico, ki je v začetku tedna pomagala loviti roparja po Primskovem, je včeraj dopoldne sprejel Boštjan Glavič, direktor Policijske uprave Kranj. Skupaj s komandirjem Policijske postaje Kranj Matjažem Završnikom se je zahvalil prostovoljnima gasilcema in pogumnemu domačinu D. P.

Kranj je varno mesto!

Kot je včeraj poudaril Glavič, je pomembno predvsem to, da se mimoidoči ne obrnejo stran, ko vidijo, da nekdo potrebuje pomoč: »Lahko smo ponosni na to, da v Kranju živijo ljudje, ki so pripravljeni brez obotavljanja priskočiti na pomoč. Dokler imamo take krajane, smo lahko mirni, zato se vsem, ki so pomagali, še enkrat zahvaljujem.« Završnik je dodal, da se na njihovem območju letno zgodi pet, šest podobnih ropov. Na koncu je poudaril: »Kranj je varno mesto.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije