VLOMILEC

Vlomil v gostilno, oropal pekarno

Robi Žalc priznal, da je vlomil v restavracijo Štajdohar. Odnesel ni nič, saj so bili predali in blagajna prazni.
Fotografija: Robi Žalc je sodnico prosil, da bi šel čim prej v zapor, tam bo imel namreč več ugodnosti, kot jih ima v priporu. FOTOGRAFIJI: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Robi Žalc je sodnico prosil, da bi šel čim prej v zapor, tam bo imel namreč več ugodnosti, kot jih ima v priporu. FOTOGRAFIJI: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – »Priznam,« je brez obotavljanja na novomeškem okrožnem sodišču prevzel krivdo za vlom v restavracijo Štajdohar 40-letni Robi Žalc iz Kanižarice. A da ne bomo krivični: ni šlo za vlom, čeprav je to dejansko bil, po pravni kvalifikaciji gre le za poskus velike tatvine. Poskus zato, ker pač ni našel, kar je iskal. Iskal pa je denar, in ker ga ne v blagajni ne v predalih ni bilo, je gostilno zapustil s praznimi žepi.
Vlom v restavracijo je priznal brez obotavljanja.
Vlom v restavracijo je priznal brez obotavljanja.

Zgodilo se je 14. oktobra lani, ura je bila nekaj čez pol tretjo ponoči. Žalc je razbil steklo na stranskih vhodnih vratih priljubljene belokranjske restavracije, družinskega podjetja, iz katerega izhaja nekdanja kraljica metliške črnine Jana Štajdohar, in vstopil. Prebrskal je nekaj predalov, tudi blagajno, a denarja ni našel. »Ker si ni nič prilastil, je kaznivo dejanje ostalo pri poskusu,« je očitke iz obtožnice strnila okrožna tožilka Vesna Fink.

Seveda so si prizorišče vloma ogledali kriminalisti in zavarovali nekaj sledi, tudi biološke sledi na notranji strani razbitih vrat, može v modrem pa so te pripeljale do storilca, njihovega starega znanca. Žalc je bil namreč že devetkrat obsojen, paleta dejanj pa je pisana: od tatvin, izsiljevanja, napada na uradno osebo, telesne poškodbe, ponarejanja listin, celo zaradi droge je bil kaznovan. »Živim v kamp prikolici na občinski zemlji v Kanižarici. Pravzaprav nam je to zemljo dala občina. Stalno bivališče pa imam prijavljeno na centru za socialno delo,« je okoliščine bivanja pojasnil Žalc, ki je trenutno v priporu. Ko so bili namreč sredi maja letos znani izsledki analize sledi, so mu policisti odvzeli prostost, zanj je bil odrejen pripor.

»Kako pa se preživljate?« je zanimalo sodnico Betko Šimc. Žalc, ki ima dva mladoletna sinova, je pojasnil, da mu pomagata sestra in mama. A očitno je, da si pomaga tudi sam, tako da občasno prestopi meje zakona. Menda je bil prej celo zaposlen v Iskri, a je bila plača prenizka in je službo pustil. Potem si je ravno začel urejati novo službo v Revozu, a so mu to namero prekinili policisti, ko so mu v drugi polovici maja odvzeli prostost.


Sicer pa Žalc ves čas postopka priznava to dejanje, za katero ne ve, zakaj ga je storil. Znašel se je pač v težavah in hotel jih je reševati na tak način. Njegova zagovornica po uradni dolžnosti Sabina Smolej je predlagala, da bi pripor do pravnomočnosti sodbe spremenili v hišni pripor: »Zgolj predkaznovanost ne predstavlja pripornega razloga, saj bo ponovitvena nevarnost obstajala vse življenje.« A sodnica je ostala pri odločitvi za pripor, konec koncev kamp prikolica ne predstavlja ravno bivalnih razmer, ki bi omogočile urejeno življenje.

»Ne le vaše priznanje, tudi dokazi govorijo o tem, da ste bili vi tisti, ki ste vlomili. Glede na predkaznovanost in dejstvo, da ste že bili zaprti, pa ni mogoče izreči drugačne kazni kot zapora,« je kazen osem mesecev zapora obrazložila sodnica Šimčeva in Žalca razveselila z odločitvijo, da mu stroškov postopka ne bo treba plačati, ti bodo bremenili državni proračun. A Žalca očitno čaka še en postopek, poteka namreč preiskava za rop. Prav on naj bi bil namreč tisti, ki je le mesec in pol po vlomu v gostilno oropal pekarno.


Zgodilo se je 1. decembra lani. Kot je takrat sporočila Alenka Drenik, so policiste poklicali na pomoč iz prodajalne v Črnomlju, kjer se je zgodil rop. Na kraj dogodka se je takoj odpravilo več policijskih patrulj. »Zbrali so obvestila in ugotovili, da naj bi zamaskirani storilec vstopil v prodajalno, v roki je držal nož in v angleškem jeziku od prodajalke zahteval, naj mu izroči denar. Storilec je pobral denar in peš pobegnil. Na podlagi opisa roparja in smeri bega so policisti blokirali območje in 39-letnega moškega iz Črnomlja kmalu prijeli.« Kazenski zakonik za rop predvideva kazen zapora od enega do 10 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije