HIŠNE PREISKAVE

Več kot sto kriminalistov nad bančne uslužbence

Objavljeno 13. junij 2018 19.45 | Posodobljeno 13. junij 2018 19.48 | Piše: M. Fe.
Po več mesecih tajnih preiskav včeraj še sklepna akcija – hišne preiskave!
Neuradno so kriminalisti najprej začeli preiskovati sumljivo dajanje posojil v NLB. FOTO: Jure Eržen
LJUBLJANA – V več poslovalnicah sedmih različnih bank (neuradno NLB, Abanka, Addiko Bank, Unicredit, Lon, Sparkasse in Delavska hranilnica) se je v ponedeljek na podlagi odredbe za hišno preiskavo nenapovedano oglasilo skupno več kot sto policistov in kriminalistov.

Pet pridržanih

Kot je v skopem sporočilu za javnost zapisala Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave, so izvedli več kot 20 hišnih in osebnih preiskav na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper. »Hišne preiskave se izvajajo zaradi zbiranja dokazov za potrjevanje utemeljenega suma storitve več korupcijskih kaznivih dejanj. Zoper pet osumljencev je bilo odrejeno pridržanje,« je še dodala Ciperle Adlešičeva.

Po naših zanesljivih informacijah preiskujejo sumljive posle pri dajanju posojil osebam, ki do njih po običajnih merilih ne bi bile upravičene. A kot smo še izvedeli, ne gre za kakšne vplivnejše ljudi.
Pod lupo kriminalistov naj bi se tokrat znašli nižji uslužbenci banke, ne pa vodstvo, za svoje nezakonito početje pa so menda jemali provizijo.
image
Neuradno so kriminalisti najprej začeli preiskovati sumljivo dajanje posojil v NLB. FOTO: Jure Eržen

Sumljivo dajanje kreditov so kriminalisti začeli preiskovati v NLB, a so med preiskavo zaznali, da je podoben sistem nezakonitega delovanja tudi pri drugih bankah. »Preiskave so plod naše prijave. NLB s policijo še naprej v celoti sodeluje zato, da bo preiskava uspešno zaključena, kar je tudi v interesu banke,« so dodali v omenjeni banki.

Preiskava poteka že več mesecev, ravno zato, ker še ni končana, pa Ciperle Adlešičeva več podrobnosti ni razkrila.
 
Deli s prijatelji