GOLJUFIJA

Slovenec okradel bolnišnico, pobegnil v tujino, zdaj za rešetke

Nekdanjemu svetovalcu v UKC Ljubljana slabe štiri leta zapora zaradi goljufije.
Fotografija: UKC Ljubljana je oškodoval za 460.000 evrov. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
UKC Ljubljana je oškodoval za 460.000 evrov. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Nekdanji svetovalec generalnega direktorja UKC Ljubljana Gregor Cerkvenik bo moral zaradi goljufije, s katero je bolnišnico oškodoval za 460.000 evrov, v zapor za tri leta in deset mesecev.

Cerkvenik je kriv, da je med koncem 2007 in poletjem 2008 štirikrat s prevaro, ponarejanjem žigov in podpisov generalne direktorice Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Darinke Miklavčič ter ustanove izigral zaposlene v finančni službi, da so na račune podjetij na Kitajskem in v Franciji nakazali skupno 460.000 evrov. Skliceval se je na tajne projekte Evropske unije in sodelovanje z ministrstvom za obrambo.

UKC Ljubljana je oškodoval za 460.000 evrov. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
UKC Ljubljana je oškodoval za 460.000 evrov. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

K različnim zaposlenim v finančni in računovodski službi je prihajal, ko se jim je običajno zelo mudilo ali so imeli ogromno dela, nanje je pritiskal, če so želeli dodatne informacije, da so nakazilo vsakokrat izvedli. Vsakokrat je tudi zatrjeval, da bo bolnišnica oškodovana, če denar ne bo nakazan.

Sredi julija 2008 je Miklavčičeva podvomila o dogajanju in odredila nadzor ter zadevo prijavila policiji. Cerkvenik je dobil odpoved pogodbe o zaposlitvi, podpisal je tudi dogovor o vračilu denarja, nato pa izginil. Po več letih iskanja so ga našli v Dominikanski republiki, ki ga je junija letos izročila naši državi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije