Prijeli Romuna (23), ki je sodeloval pri ogoljufanju Slovencev

Policija opozarja na previdnost pri elektronskih sporočilih, ko se pošiljatelj predstavlja z imenom direktorja družbe.
Fotografija: Romuna so prijeli romunski policisti. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Romuna so prijeli romunski policisti. FOTO: Policija

Ob mednarodnem sodelovanju s pravosodnimi organi Združenega kraljestva in Romunije so slovenski policisti prišli na sled 23-letnemu Romunu, ki je sodeloval pri t. i. direktorski prevari.

Policija je leta 2017 prijela prijavo, da je podjetje na območju PU Koper na elektronski naslov vodje finančne službe prejelo več elektronskih poštnih sporočil, ki so lažno prikazovala, da jih je poslal direktor družbe. V njih je storilec, ki se je predstavljal kot direktor, naročil, naj nakažejo 16.000 evrov na račun v tujini. Storilec je vodjo finančne službe spravil v zmoto, tako da je ta na neobstoječi bančni račun v Združeno kraljestvo nakazal 16 tisočakov. Transakco je banka delno zaustavila, tedaj še neznani storilec pa je podjetje oškodoval za približno 11.000 evrov.

Vloga omenjenega Romuna je bila pridobljena sredstva od oškodovane družbe preusmeriti tako, da se prikrije njihova sledljivost.

Z evropskim preiskovalnim nalogom so pravosodni in varnostni organi Romunije izsledili storilca v Romuniji in mu zasegli več elektronskih naprav. Na podlagi zbranih dokazov je bila podana kazenska ovadba na okrožno državno tožilstvo v Kopru za storitev kaznivega dejanja goljufije, za katero je zagrožena kazen zapora do treh let, poroča PU Koper.

Policija ob tem primeru opozarja:
– v teh primerih se pošiljatelj običajno predstavi z imenom in s priimkom direktorja družbe;
– videti je, kot bi pošto dejansko poslal direktor;
– gre za goljufije, storilci pa delujejo iz tujine;
– velja previdnost pri nenavadnih naročilih in nakazilih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije