NIŽJA KAZEN

Pijanemu vozniku znižali kazen

Gašper Fišter je s 150 km/h in štirimi sopotniki treščil v drevo.
Fotografija: Fišter je dejanje obžaloval. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Odpri galerijo
Fišter je dejanje obžaloval. FOTO: Nada Černič Cvetanovski

BREŽICE, LJUBLJANA – Julija je minilo pet let, kar se je na odseku ceste od Velike vasi proti Velikemu Podlogu v občini Krško zgodila huda prometna nesreča, ki jo je zakrivil takrat 20-letni Gašper Fišter. Ta bi na nesrečni dogodek, v katerem se je poškodoval on in štirje njegovi prijatelji, rad čim prej pozabil, a šele zdaj je ta nesrečna zgodba dobila dokončni sodni epilog. Višji sodniki so kazen, ki jo je izreklo prvostopenjsko sodišče, znižali za tri mesece.

Tako bo moral Fišter za leto in štiri mesece v zapor, višje sodišče pa je potrdilo 15-mesečno prepoved vožnje vozil B-kategorije. Zavarovalnici, ki je že izplačala odškodnine poškodovanim prijateljem, mora obtoženi povrniti izplačani denar. Stroškov, ki ga bodo udarili po žepu, se je nabralo za več kot 25.000 evrov.

Gašper Fišter in njegovi prijatelji so na vroče julijsko popoldne čas ubijali s popivanjem, nato pa sedli v Fištrovega volva in se podali na turnejo od gostilne do gostilne. Zjutraj je Fišter utrujen in neprespan, poleg tega pa še vinjen, saj je imel v kilogramu krvi 0,48 grama alkohola, sedel za volan in se s prijatelji odpeljal proti domu.
Gašper Fišter in njegovi prijatelji so imeli veliko srečo, da so preživeli. FOTO: Pu Novo mesto
Gašper Fišter in njegovi prijatelji so imeli veliko srečo, da so preživeli. FOTO: Pu Novo mesto

Na poti iz Velike vasi proti Velikemu Podlogu, kjer je omejitev hitrosti 90 km/h, se je prijateljem pohvalil, da ta ovinek zvozi z 250 na uro. Tokrat je vozil s 150 km/h, izgubil oblast nad vozilom, to je začelo drseti po vozišču in silovito treščilo v drevo. Nato ga je dvignilo in pristalo je na travniku. Vseh pet ljudi je ostalo stisnjenih v zveriženi pločevini, dva so morali iz nje izrezati gasilci.

Fišter krivde nikoli ni priznal. Na prvem sojenju je celo trdil, da ni vozil on, ampak je s prstom pokazal na enega od svojih prijateljev. Dokazni postopek je pokazal, da je bilo pod voznikovim sedežem najdeno njegovo obuvalo, na zračni blazini obtoženčeve biološke sledi in tudi sopotniki so povedali, da je vozil Fišter in da so ga med vožnjo celo opozarjali, naj vozi počasneje. Obsojen je bil na leto in devet mesecev zapora.


Fišter se je prek svojega zagovornika Janeza Koščaka pritožil na višje sodišče zaradi domnevno sporne ugotovljene hitrosti vožnje 158 km/h, nepravilne ugotovitve, da je vozil on, in nepravilnega odvzema telesnih tekočin. Višje sodišče je potrdilo, da je avto res vozil Fišter, sporna je ostala le hitrost, zato je bila zadeva vrnjena v razsojo na prvostopenjsko sodišče.

Nov izvedenec prometne stroke je znova potrdil, da je obdolženi vozil najmanj 150 km/h, kar pomeni, da je za 60 kilometrov prekoračil hitrost. Fišter zdaj ni več trdil, da je vozil eden od prijateljev, temveč je dejal, da se ne spomni, kdo je vozil, dejanje pa je obžaloval.


Zaradi tega in zaradi okoliščine, da je vmes postal očka, mu je sodišče izreklo dva meseca nižjo kazen, leto in sedem mesecev zapora. Zdaj mu je višje sodišče to kazen še nekoliko oklestilo in v zapor bo moral za leto in štiri mesece. Sodba je pravnomočna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije