PREVOZNIK

Namesto pohištva vozil ilegalce

Objavljeno 14. maj 2019 09.52 | Posodobljeno 14. maj 2019 09.52 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Vine Krišto obsojen na leto in devet mesecev zapora. Soobtoženi Matija Ivančić krivde ne prizna.

V kombi je stlačil 23 državljanov Turčije in 15 Iračanov. FOTO: Pu Novo mesto
KRŠKO – Vine Krišto je na Hrvaškem najel kombi, ker da ga potrebuje za prevoz pohištva. V resnici je vanj stlačil 38 prebežnikov, 23 državljanov Turčije in 15 Iračanov, med katerimi so bili štirje otroci, in jih prepeljal do hrvaško-slovenske meje. Pred njim naj bi ves čas z osebnim vozilom vozil Matija Ivančić, ki naj bi bil zadolžen, da prebežnike peš spravi na slovensko stran.

image
Matija Ivančić se je skrival pred fotografskimi objektivi. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski
Za vsak slučaj, če bi se kaj zalomilo, si je na glavo poveznil maskirno kapo, da ga tujci, ki so bili namenjeni v Italijo in ki naj bi za uspešno pot v obljubljeno deželo plačali po tisoč evrov, ne bi prepoznali. Varno jih je prepeljal na območje Bizeljskega. Tam jih je Krišto spet naložil v kombi, Ivančić pa ga je s svojim vozilom čakal v Gregovcih. Opazil je policijsko patruljo, pa tudi njej je Ivančić padel v oči.

1000 evrov je plačal vsak tujec za prevoz.

Hitro je poslal dve telefonski sporočili Krištu in ga opozoril na policiste, a Krišto je klice v sili očitno preslišal. Še več. Ko se je peljal mimo Ivančića, mu je veselo potrobil, češ, dobro smo opravili posel. Policisti so ga ustavili in tudi Ivančić jim ni ušel.

image
V kombi je stlačil 23 državljanov Turčije in 15 Iračanov. FOTO: Pu Novo mesto
Tožilec Bogdan Matjašič jima očita neupravičeno prehajanje meje v kvalificirani obliki, saj naj bi šlo za hudodelsko združbo, v kateri je imel vsak določeno vlogo. Neznani člani združbe so ilegalce prepeljali iz Srbije prek Bosne do Hrvaške, kjer sta v akcijo vstopila Krišto in Ivančić.

Tožilec se je z obema obtoženima pogajal in s Krištom podpisal sporazum o priznanju krivde in višini kazni.

Vine Krišto bo moral plačati še 3600 evrov stranske denarne kazni, čaka ga tudi izgon iz države za obdobje štirih let.

Ta se glasi: 21 mesecev zapora, 3600 evrov stranske denarne kazni in po prestani kazni izgon tujca iz države za obdobje štirih let. Zaradi visoke denarne kazni so se pogodili, da mu ni treba plačati stroškov kazenskega postopka. Zaradi begosumnosti so mu podaljšali pripor. Ivančić krivde ni priznal, zato mu jo bodo dokazovali v postopku sojenja. 
Deli s prijatelji