NA HLADNO

Za 9 let v zapor: je mlad, uničen ima dobršen del življenja in dejanje obžaluje

Matjaž Ferlič je med divjo vožnjo obstrelil svojega domnevnega tekmeca. Pri tem se ni oziral, da sta v avtu tudi njegova lastna partnerica in hčerka.
Fotografija: Čim prej si želi na Dob.
Odpri galerijo
Čim prej si želi na Dob.

MARIBOR – »Sodba je pričakovana. Ne nazadnje ste dejanje tudi priznali,« je bila pred dnevi kratka sodnica Danila Dobčnik Šošterič, ko je 28-letnega Matjaža Ferliča obsodila na osem let in deset mesecev zapora.
Čim prej si želi na Dob.
Čim prej si želi na Dob.
 »Znova bi prosil za predčasen nastop prestajanja zaporne kazni. Sam bi se odpovedal pritožbi na ta sklep, podobno prosim tudi tožilstvo,« je bila edina prošnja mladeniča, ki želi čim hitreje v zaporniško celico na Dobu, kjer bo imel (znova) več »svobode« kot zdaj v mariborskem priporu.
 

Omilili so obtožbo


Matjaža Ferliča so oktobra lani na mariborskem okrožnem sodišču obsodili na enajst let zapora zaradi poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti. Toda možakar iz Miklavža na Dravskem polju se je skupaj s svojo zagovornico, odvetnico Tanjo Kompara (svoj delež je pri pisanju pritožbe prispeval tudi posebej angažirani odvetnik Miha Šošič), pritožil in uspel. Višji sodniki so poskus umora prekvalificirali v poskus uboja in mu prisodili osem let zapora, medtem ko so del sodbe o povzročitvi splošne nevarnosti celo razveljavili. Po mnenju višjih sodnikov opis kaznivega dejanja ni ne razumljiv ne jasen.

Matjaž Ferlič je ogrozil tudi lastnega otroka.
Matjaž Ferlič je ogrozil tudi lastnega otroka.
Matjaž Ferlič je pred dnevi znova sedel na zatožno klop, a bil tokrat bolj razumen. Nemudoma je sprejel ponudbo okrožnega državnega tožilca Izidorja Rojsa. V zameno za priznanje je zaradi povzročitve splošne nevarnosti dobil leto dni zapora, sodnica pa mu je nato v izreku kazen združila v osem let in deset mesecev. Ni pa sodnica želela odločati o premoženjskopravnem zahtevku Dejana Gjerkeša, ki skupaj zahteva nekaj več kot 40.000 evrov. Dobrih deset tisočakov zaradi povzročene materialne škode in natančno 30.000 evrov za prestan strah.

Na parkirišču v Hočah so odjeknili prvi streli. FOTOgrafije: Aleš Andlovič
Na parkirišču v Hočah so odjeknili prvi streli. FOTOgrafije: Aleš Andlovič
»Oškodovanca se napoti na pot pravde,« je dejala sodnica. Prevedeno iz pravniškega jezika to pomeni, da bo Dejan Gjerkeš moral morebitno odškodnino iztožiti v zasebni tožbi. »S streljanjem ni namerno ogrožal drugih ljudi, je mlad, uničen ima dobršen del življenja in dejanje obžaluje,« so bile zadnje besede zagovornice obtoženega, mariborske odvetnice Tanje Kompara.
 

Ranil ga je v hrbet


Več kot dve leti kazni je Matjaž Ferlič že odslužil, saj je za rešetkami od sredine predlanskega marca. Policisti so mu prostost odvzeli po tem, ko je 13. marca 2017 med divjo zasledovalno vožnjo s pištolo stregel po življenju Dejanu Gjerkešu, ki je v svojem audiju vozil tudi Ferličevo partnerico Tejo Behin in njeno mladoletno hčerko.

Najprej jih je Ferlič prestregel na parkirišču v Hočah, in še preden je Gjerkešu uspelo izstopiti iz audija, je proti njemu nameril pištolo. Ta je pritisnil na plin in pobegnil, Ferlič pa ga je z belim BMW vztrajno zasledoval in streljal proti vozečemu vozilu ne glede na to, da sta bila v njem tudi njegova partnerica in otrok.


Ko so se zasledovani zatekli na policijo, kjer je Gjerkeš odložil žensko in otroka, je Ferlič pokazal še več podlosti in vztrajnosti. Iz BMW se je presedel v škodo, na kateri je imel nameščeno modro utripajočo luč. Gjerkeš je, misleč, da mu signalizira policija, v križišču ustavil audija, obtoženi pa je skočil iz avta in začel streljati proti njemu. Napadeni je dal prestavo v vzvratno, pritisnil na plin in pobegnil, a Ferlič ni odnehal. Sledil mu je naprej in med vožnjo polavtomatsko pištolo kalibra 9,19 milimetra pomolil skozi avtomobilsko okno, zadel Gjerkešev prtljažnik, krogla pa je prebila zadnji in sprednji sedež, oškodovanca zadela v ledveni predel, a ga le lažje poškodovala.


Da si je z ljubosumnim izbruhom uničil prihodnost, je Matjažu Ferliču postalo bolj ali manj jasno. »Že kazen osem let zapora se mi zdi previsoka,« je dejal v svoji sklepni besedi. A zaradi zakonskih določil ne sodnica Dobčnik Šošteričeva ne višji sodniki niso mogli izreči nižje kazni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije