RAZLIČNI ZGODBI

Maja ga je zabodla, on jo je poljubil

Sodnica ni verjela, da bi nož kar sam zdrsnil v telo, Majo Zajec je obsodila zaradi poskusa uboja.
Fotografija: Maja Zajec ostaja v priporu. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Maja Zajec ostaja v priporu. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Nož v telo ne zdrsne kar sam, za kaj takšnega je potrebna določena sila, je ljubljanska okrožna sodnica Ana Testen opozorila na mnenje sodne izvedenke, in zaradi poskusa uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti na štiri leta zapora obsodila 44-letno Ljubljančanko Majo Zajec. Ni namreč verjela niti zgodbi zabodenega Iztoka Štupice, da je to silo povzročil sam in se kar sam nabodel. Oškodovanec je sicer na sodišču vsem pokazal, da do obtožene ne goji prav nobenih zamer, in jo tam celo poljubil. A partnerja zgodb nista prav dobro uskladila.

Različne zgodbe

Zajčeva je na zatožno klop sedla, ker je 29. septembra lani ob 17.10 v spalnici v zgornjem nadstropju hiše na Sneberski z nožem z 20-centimetrskim rezilom zabodla Iztoka v zgornjo levo polovico prsnega koša. Zaradi hitre zdravniške pomoči Iztokovo življenje ni bilo ogroženo.

Tako obtoženka kot oškodovanec sta na sodišču trdila, da je šlo za nesrečo. Zajčeva je med drugim povedala, da sta se tistega dne sprla. V nekem trenutku je z nožem, ki ga je menda slučajno držala v rokah, odšla v sobo, kjer je ležal na postelji. Nož je naslonila nanj, pa je kar sam zdrsnil vanj, ko se je premaknil.

On pa je policistom povedal, da je prišla v sobo in krilila ter mahala z rokama in da jo je hotel pomiriti. Vmes naj bi tudi grozila, da ga bo ubila, in v nekem trenutku odšla v kuhinjo po nož. Na sodišču je to zanikal, a spet povedal drugače kot Zajčeva. Ko je ležal na postelji, naj bi namreč slišal, da je nekdo prišel v sobo, in hitro vstal, dobesedno skočil pokonci, ob tem pa se očitno nabodel na nož. Maja pa je ob tem stala in ne sedela.

Sodnica je ob izreku sodbe obtoženki dejala, da ne verjame, da ima psihopatsko naravo, temveč da se ji je strgalo, tudi zaradi kombinacije alkohola in pomirjeval. Po obojem je v zadnjem času posegala več zaradi smrti očeta nasilneža nekaj mesecev pred tem. Sodnica je v sodbi upoštevala težko otroštvo, zaradi katerega je Zajčeva razvila svoje odvisnosti, pa tudi občutek manjvrednosti in slabo samopodobo in nestabilnost.

Tudi sodnico pa je presenetilo, da jo je oškodovanec lahko redno obiskoval v priporu, kjer je z njim očitno ves čas manipulirala, kakor je poskušala storiti tudi s sodiščem. A čeprav je po mnenju sodnice tudi Iztok v zgodbi odigral svojo vlogo, se na nož ni nabodel sam. »Vi ste ga zabodli,« je poudarila. Sodnica je spomnila tudi na izvedensko oceno, da ima Zajčeva osebnostno motnjo. »Nanjo je vplivalo težko otroštvo, za katero niste krivi sami. A da boste to rešili, potrebujete strokovno pomoč, sicer vam bo nesreča sledila vse življenje,« ji je dejala za slovo.

Pričakovati je pritožbo obrambe. Zagovornica Alenka Cerar je ob koncu postopka za svojo stranko namreč predlagala oprostilno sodbo oziroma kvečjemu prekvalifikacijo dejanja v povzročitev hude telesne poškodbe iz malomarnosti. Tožilstvo je za Zajčevo sicer predlagalo šest let zapora. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije