POČILO OB POL ŠESTIH ZJUTRAJ

Lovca sredi naselja ustrelila dva srnjaka

Objavljeno 17. avgust 2018 20.38 | Posodobljeno 17. avgust 2018 20.38 | Piše: Jaroslav Jankovič

Na Hruševski cesti v Ljubljani je počilo ob pol šestih zjutraj. Lovci so o odstrelu blizu vrtca obvestili stanovalce, a ne vseh.

Srnjad znotraj avtocestnega obroča zelo rada zahaja na vrtove. FOTO: Tomi Lombar
LJUBLJANA – Ondan nas je poklical ogorčeni občan s Hruševske ceste v Ljubljani, ker sta tam lovca v soboto, 11. avgusta, okoli pol šestih zjutraj ustrelila dva srnjaka. »Občanom na očeh in v bližini naselja ...« nam je pripovedoval in poudaril, da ne razume te lovske predrznosti, saj znotraj ljubljanskega avtocestnega obroča naj ne bi smeli streljati divjadi. Oglasila se je občanka in nam potrdila, da se je lov zgodil na pokošeni travnati jasi nasproti otroškega vrtca na Hruševski cesti 48, kjer se v ranem jutru običajno pasejo srne.
image
Lovec je odstrelil žival na kmetijski površini severno od Hruševske ceste, kjer je vrtec, levo pa naselje. FOTO: Google Maps

Zračni posnetek pokaže, da novi vrtec res stoji nasproti jase oz. kmetijske površine, kjer občasno sejejo koruzo ali deteljo. Na zahodni strani ga zaroblja makadamska cesta z nekaj hišami, na severu in na vzhodu pa gozd, ki je vse poln divjadi, zato srnjad ali prašiči tu niso nobena redkost.
Zakon o lovstvu pravi, da lovci blizu naselja smejo odstreliti divjad najmanj 50 metrov od prve hiše, pri čemer mora biti strel usmerjen stran od naselja.

Občan nam je še povedal, da sta ga okoli pol šestih zjutraj vrgla iz postelje dva strela. Lahko si predstavljamo, kako na človeka deluje, ko zasliši pokanje pod oknom v mirnem naselju. »Odjeknil je strel, ki me je zbudil, pogledal sem okoli hiše in na njivo.
image
Srnjaka sta se pasla ob robu gozda. FOTO: Jaroslav Jankovič

Vidim lovca, ki gre po njivi, pridrži mrtvo žival, medtem ko drugi obrača avto.«
Poklical je policijo in patrulja je bila takoj na kraju dogodka in ustavila lovca. A občan se je začudil, saj sta se policista po kratkem pomenku in pozdravu z lovcema obrnila in odšli so vsak svojo pot.

Tudi naša sogovornica je bila ogorčena, saj naj bi bilo streljanje divjadi sredi Ljubljane prepovedano. Poleg tega bi lahko krogla zašla bogve kam, denimo na dvorišče hiše in zadela nič hudega slutečega možakarja, ki se je v vročem dnevu že zgodaj zjutraj odpravil z motiko na vrt. No, k sreči se nič takega ni zgodilo, lovca sta naložila srnjaka v prtljažnik in se odpeljala. »Kdo bo kuhal in jedel srnin golaž to vročo nedeljo,« se je še vprašal naš sogovornik.

Oče in sin na jagi

Zakon o lovstvu pravi, da lovci blizu naselja smejo odstreliti divjad najmanj 50 metrov od prve hiše, pri čemer mora biti strel usmerjen stran od naselja.
image
Dragan je bil o odstrelu obveščen, vseh pa glas ni dosegel. FOTO: Jaroslav Jankovič

Območje, kjer sta lovca v nedeljo odstrelila srni, pripada LD Škofljica. Gospodar lovske družine Alojz Intihar nam je povedal, da so ga na pomoč poklicali občani.

»Divjad ima na Hruševski cesti 56 ustaljen prehod prek ceste, kjer nato vstopi v varno zavetje gozda in zaraščenih površin bivšega podjetja Rast. In se nato pase po okoliških travnikih in vrtovih.« Še več, srne se sprehodijo vse do Litijske ceste in do Ljubljanice. »Samo letos so bile na Litijski cesti trikrat povožene srne.«

Starešina LD Škofljica Mitja Špindler dodaja, da vse odstrele znotraj avtocestnega ringa izvajajo v skladu z odločbo o odstrelu na tem sicer nelovnem območju inšpektorata za lovstvo in ribištvo. »Na leto imamo na območju znotraj ringa od 30 do 40 interventnih odstrelov, pogosto tudi z asistenco policije, če je treba.« Špindler poudarja, da je srnjad v naseljenih območjih roba Ljubljane izjemno gosta in poleg škode, ki jo denimo povzroči na vrtovih in njivah, pomeni hudo nevarnost za promet.
30 do 40 odstrelov sredi ljubljanskih naselij opravijo lovci.

»Pogosto nas prosijo za intervencijo na krožišču na Rudniku pri Supernovi oz. LeClercu, kjer srnjad kot za šalo preči cesto. Gre za gosto naseljeno območje in je intervencija zelo težavna, hkrati pa lahko s pregonom srnjad naženemo proti avtocesti, kar je še bolj težavno. Včasih ne vemo, kaj storiti.« V soboto zjutraj sta se na intervencijo na Hruševsko cesto odpravila izkušen lovec Ciril Kamnar, ki ga je spremljal njegov sin pripravnik.
image
Strel je počil le streljaj od vrtca na Hruševski cesti. FOTO: Jaroslav Jankovič

Kamnar, ki je že 40 let lovski čuvaj, nam je povedal, da je kot običajno dva dni prej obvestil krajane o odstrelu v jutranjih urah. »Gre za običajno prakso, saj gre za odstrel znotraj gosto naseljenega območja.«

Domačin Dragan nam je povedal: »Lovec nas je obvestil, da bodo odstrelili. Potem je počilo in lovca sta odpeljala srnjaka.«
Toda kot kaže lovčev glas o odstrelu le ni dosegel vseh. »Morali bi nas obvestiti pisno, denimo teden prej, in določiti, da bodo v obdobju treh dni izvedli interventni odstrel. Kaj pa če bi se tisti trenutek jaz sprehajal v bližnjem gozdu?« se je še vprašal občan, ki nas je o odstrelu tudi obvestil. 
Deli s prijatelji