SODBA

Do bivše ni bil nasilen

Robert Horvat si lahko vsaj delno oddahne. Kljub temu ni šlo vse po načrtih.
Fotografija: Robert Horvat z odločitvijo sodišča ni povsem zadovoljen FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Robert Horvat z odločitvijo sodišča ni povsem zadovoljen FOTO: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Z zaključnimi govori ter izrekom kazenske sankcije se je na Okrajnem sodišču v Murski Soboti končalo sojenje nekdanjemu policistu Robertu Horvatu. Nekdanja partnerica Zdenka Luthar je zoper njega vložila tožbo zaradi nasilništva in zalezovanja.
Robert Horvat z odločitvijo sodišča ni povsem zadovoljen FOTO: Oste Bakal
Robert Horvat z odločitvijo sodišča ni povsem zadovoljen FOTO: Oste Bakal

Specializirana državna tožilka Lucija Helbl je v obtožnici zapisala, da naj bi bil Horvat med 9. septembrom 2012 in 10. februarjem 2019, ko sta bila v zvezi, do Lutharjeve nasilen in jo tudi zalezoval. Zaradi prvega očitka je Horvat že oktobra lani prejel izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, zato v ločenem postopku na delovnem in socialnem sodišču toži ministrstvo za notranje zadeve oziroma policijo ter terja vnovično zaposlitev in plačilo zaostalih dohodkov ter drugih prispevkov. Tudi ves čas sojenja zaradi nasilništva je Horvat trdil, da ni kriv, ter da si njegova bivša vse skupaj izmišljuje.


V zaključnem govoru je tožilka zatrdila, da so izvedeni dokazi sicer potrdili obe očitani dejanji. »Ker sta oba različno tolmačila svoje razmerje, je edina možna razlaga dogajanja beseda proti besedi, kjer pa obtoženemu ni mogoče verjeti,« je med drugim dejala Helblova. Še posebno je Horvatu očitala, da se nikakor ni hotel sprijazniti z dejstvom, da ga oškodovanka ne želi več za partnerja. Sodišču je predlagala, da obtoženemu izreče pogojno zaporno kazen v trajanju 13 mesecev. S tem se je strinjal tudi pooblaščenec Lutarjeve, odvetnik Slavko Fartelj.

Povsem drugačnega mnenja pa je bil Horvatov zagovornik, odvetnik Jože Šafarič, ki je dejal, da tožilka nima nobenih relevantnih dokazov. »Nikjer ni bilo nobenega nasilništva ali groženj, če sta se malo skregala, sta si dve uri pozneje spet pisala sporočila in pošiljala fotografije. Nasilništva in zalezovanja z njegove strani ni bilo in enako, kot je on ljubil njo, je tudi ona imela rada njega, drugače mu ne bi pošiljala vseh teh fotografij in sporočil,« je še dejal Šafarič. »Ta obtožba nima samo lukenj, temveč tunele, in obtoženi ne more biti kaznovan,« je zaključil.


A sodišče mu ni v celoti prisluhnilo, saj je sodnik Žižek odločil, da Horvat ni kriv za očitano kaznivo dejanje nasilništva, je pa pritrdil tožilstvu glede zalezovanja in je obtoženemu izrekel pet mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Ob tem bo moral Horvat pokriti polovico vseh stroškov postopka, za oprostilni del sodbe pa bo stroške kril državni proračun.
Sodba še ni pravnomočna, saj je njegov zagovornik že napovedal pritožbo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije