NA KRIVIH POTEH

Aretirali bosanskega policista

Nekdanjega visokega uslužbenca Rama Brkića so na podlagi tiralice prijeli v Sloveniji. V domovini je bil leta 2015 zaradi več kaznivih dejanj obsojen na 11 let zaporne kazni.
Fotografija: Policist, ki je zašel na kriva pota.
Odpri galerijo
Policist, ki je zašel na kriva pota.

LJUBLJANA – Na kar 11 let zapora je bil v domovini obsojen nekdanji visoki policijski uslužbenec v bosanskem Unsko-sanskem kantonu Ramo Brkić. Stroga kazen ga je doletela zaradi zlorabe uradnega položaja, prejemanja nedovoljenih daril in trgovanja z drogo, sodišče Bosne in Hercegovine ga je novembra 2015 spoznalo za krivega kot člana organizirane kriminalne združbe. V obrazložitvi sodbe je bilo zapisano, da je kot policijski komisar vzpostavil stik z osebami, za katere je vedel, da preprodajajo in tihotapijo drogo, ter da se je z njimi dogovoril, da bodo lahko nelegalni posel nemoteno nadaljevali, vendar bodo del zaslužka namenili njemu.

Tej kazni bi zagotovo prišteli še kakšno leto ali dve zapora, saj je proti njemu potekal še en proces; na zatožni klopi je sedel s Senadom Šabićem in sodnico pritožbenega sodišča Azro Miletić. Prva sta bila obtožena, da sta sodnici ravno v prejšnji zgodbi ponudila podkupnino, če jima zniža kazen ali ju celo oprosti, sodnica pa, da je del obljubljene podkupnine že prejela.
Ko so Brkiću konec februarja 2016 poslali poziv na prestajanje kazni, ga ni prevzel. V zapor bi moral priti 9. marca, le nekaj dni prej pa je zapustil Bosno in z letalom iz Zagreba odletel v neznano. Bosanske oblasti so za njim razpisale rdečo Interpolovo tiralico. Predvidevale so, da je na Švedskem. Zdaj pa se je javnosti oglasil pomočnik bosanskega pravosodnega ministra Nikola Sladoje in jo obvestil, da je ministrstvo prek kanalov Interpola izvedelo, da je bila iskana oseba v soboto aretirana v Sloveniji in je v priporu. »To obvestilo, ki smo ga prejeli prek faksa, bomo takoj posredovali pravosodnemu organu, ki je za njim razpisal tiralico, šele ko nam bodo posredovali celotno dokumentacijo, pa bo pravosodni minister lahko zaprosil Slovenijo za njegovo izročitev,« je pripomnil Sladoje.

Na slovenski generalni policijski upravi so potrdili, da so policisti na podlagi mednarodne tiralice osebi odvzeli prostost na mejnem prehodu Gruškovje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije