NAJŠIBKEJŠI

Ceste lani usodne za 10 pešcev

Naslednji teden bo po državi potekala preventivna akcija za večjo varnost pešcev. Med umrlimi pešci je bilo lani največ starejših, a se stanje iz leta v leto izboljšuje.
Fotografija: Vozniki morajo bili previdni in paziti na pešce, a tudi pešci morajo na cesti upoštevati cestnoprometna pravila.
Odpri galerijo
Vozniki morajo bili previdni in paziti na pešce, a tudi pešci morajo na cesti upoštevati cestnoprometna pravila.

LJUBLJANA – V ponedeljek se začenja akcija Agencije RS za varnost prometa (AVP), ki bo posvečena pešcem. Njeno geslo bo Pozor, pešci na cestišču in bo potekala do nedelje, ves ta čas pa bodo policisti in mestni redarji poostreno nadzirali tako ravnanje voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu. Posebno pozornost bodo namenili uporabi odsevnih predmetov pešcev, pravilnemu obnašanju v prometu in upoštevanju omejitev hitrosti v naseljih ter voznikovemu odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi. Za omenjeno akcijo so se v AVP odločili, da bi še zmanjšali število v prometnih nesrečah ranjenih in umrlih pešcev, ki spadajo med najšibkejše udeležence v prometu.

Delo policistov in drugih ustanov je sicer že obrodilo sadove, saj je lani na cestah umrlo deset pešcev, kar je kar 55 odstotkov manj kot leto prej. Med glavnimi vzroki prometnih nesreč, ki se za pešce tragično končajo, so po podatkih AVP neupoštevanje in odvzem prednosti, neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov ter pogosto tudi nepravilnosti pešcev. Med smrtnimi je med pešci največ starejših. »Pri njih so namreč bolj izrazite težave zaradi slabših psihofizičnih sposobnosti, pogosto pa so v nevarnosti tudi zaradi slabše opaznosti, saj so temneje oblečeni,« sporočajo z AVP. Seveda ne gre zanemariti odgovornosti voznikov, ki morajo biti pozorni na pešce, sploh v okolici vrtcev in šol. »Agencija za varnost prometa že vrsto let izvaja številne preventivne programe in vsebine v vrtcih in šolah, kar se kaže tudi v rezultatih, saj od leta 2014 ni bilo smrtnih žrtev med otroki in mladostniki,« odlične rezultate svojega dela opisujejo na AVP.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije