TOŽBA PROTI ZAKONCEMA BAVČAR

Brez denarja, a so vseeno kupili avto za 20 tisočakov

Zaradi davčnega dolga se je država spravila nad Igorja Bavčarja. Glavno vprašanje je, koliko je prispeval k skupnemu premoženju.
Fotografija: Na sodišče so ga pripeljali z Doba. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Na sodišče so ga pripeljali z Doba. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Četudi so bili leta 2016 pri Bavčarjevih bolj na tesno z denarjem, pa, ko je šlo za nakup volkswagen passata, niso bili preveč varčni. Celih 20.000 evrov je Štefan Kovač posodil svoji sestri Ljubomiri Hörtner Bavčar, da je takrat lahko kupila rabljen avtomobil. "Prejšnji avto je bil že slab, puščalo je že olje in avto je potreboval dosti popravil. Finančna stiska, v kateri sta se znašla sestra in Igor, ni omogočala gotovinskega nakupa drugega avtomobila," se je spominjal in dodal, da je zato ponudil denar. "Ni ga še vrnila. Niti ga ne terjam fejst, ker trenutno ne stoji dobro finančno," je zaključil Kovač. 
Avto je namreč del tožbe, ki jo je proti zakoncema Bavčar vložila Finančna uprava RS (Furs), in sicer zaradi ugotovitve skupnega premoženja in določitev deležev na skupnem premoženju v višini 136.838 evrov. "Igor Bavčar je namreč davčni dolžnik, zaradi česar bo v primeru sodne ugotovitve in določitve njegovega deleža na tem premoženju mogoče začeti izvršilni postopek zaradi zavarovanja ali izterjave davčnega dolga," pojasnjujejo pri državnem odvetništvu. Poleg avtomobila gre v tem primeru tudi za nepremičnine v katastrskih občinah Knežja Njiva in Vrhnika.

Nesklepčna in neživljenjska tožba

"Tožba je nesklepčna, nelogična, nerazumljiva in neživljenjska," tako ostro je samo tožbo komentirala Bavčarjeva pooblaščenka Maja Guštin iz Odvetniške družbe Čeferin. Spomni, da država, ki jo je tokrat zastopala državna odvetnica Valerija Šter, trdi, da naj bi Bavčar 24 milijonov evrov dohodka ustvaril v letih 2007 in 2008, pri čemer se država hkrati sklicuje na obsodilno sodbo, zaradi katere Bavčar prestaja petletno zaporno kazen na Dobu. Z njo je bila ugotovljena protipravna pridobitev premoženjske koristi v višini več kot 18 milijonov evrov. Guštinova poudarja, da gre za isti znesek in da protipremoženjske koristi ni mogoče šteti za dohodek toženca in da se od te ne plačuje davka, "kar je predmet uveljavljenja v tem postopku". "Znesek 24 milijonov evrov predstavlja bruto znesek in ne neto znesek. Iz tega razloga je tožba nesklepčna," je še poudarila pooblaščenka. Takšne navedbe je državna odvetnica označila za nerelevantne, saj gre dejansko za tožbo za ugotovitev skupnega premoženja.

Žena podpirala štiri vogale

Vsaka stran imata sicer svoj pogled na to, koliko je Bavčar dejansko prispeval v skupno premoženje. Država je tako prepričana, da je Bavčarjev delež tričetrtinski, od soproge pa četrtinski. Nasprotna stran pa meni, da je delež žene bistveno večji, saj bi bilo treba upoštevati tudi velik ženin prispevek pri skrbi za družino. Bavčar je tako ljubljanski okrožni sodnici Bojani Maravič pojasnil, da je od srede 80 let prejšnjega stoletja naprej večji del časa preživel po službah in bil del različnih aktivnosti, od opozicijskih časov, vojne za Slovenijo do sodelovanja v vladi po osamosvojitvi. "Žena je podpirala ne samo tri vogale pri hiši, ampak vse štiri," je povedal in dodal, da je bila žena doma zelo angažirana, da je skrbela za družino. 
Tega, da je imel od 90. let prejšnjega stoletja bistveno višje dohodke od žene, ni zanikal. Glede tistih 24 milijonov evrov, ki naj bi predstavljali njegov dohodek, pa je pojasnil, da tega denarja nima.
"Meni je bilo s kazensko zadevo vse odvzeto, moji računi so blokirani in ne razpolagam z nikakršnim dohodkom. Ne spomnim se, da bi bila v kazenskem postopku kdaj omenjena ta številka. Mislim, da je definitivno bruto znesek," je povedal. "Davkarija je čakala skoraj devet let in ni storila nič. In je čakala, kaj se bo zgodilo s tem kazenskim postopkom," je bil še kritičen. "Meni so vse vzeli, hkrati pa moram od tega, česar nimam, plačati davek. Deležen sem posebnega tretmaja". Zatrdil je, da imata z ženo prijavljeno skupno gospodinjstvo ves čas, "dokler nisem šel v novo skupno gospodinjstvo na Dolenjskem". Po letu 2009, ko mu je bilo odvzeto vse premoženje, pa so bili, kot je nadaljeval, ženini dohodki edini vir dohodka. Vmes je imel tudi težko operacijo, "sicer pa sem zaradi stalnih notoričnih dejstev bil v Sloveniji praktično nezaposljiv in ta vendetta (maščevanje, op. a.) traja zdaj že devet, deset let in v tem času sem bil odvisen samo od svoje soproge".

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije