KORONAKRIMINAL

Bandite strah, lopovščin četrt manj

Objavljeno 17. april 2020 20.29 | Posodobljeno 17. april 2020 20.29 | Piše: Jure Predanič

Slovenska policija pojasnjuje, da je kaznivih dejanj četrtino manj. Možje v modrem v tem času ne potrebujejo dodatnega dela.

Vlomov je bilo marca 15 odstotkov manj kot v istem obdobju februarja. FOTO: Shutterstock
Strah pred posledicami koronavirusa oziroma izrednimi razmerami, ki jih ta prinaša, je marsikje povzročil tudi skrb pred naraščanjem kriminala. V Združenih državah Amerike so tako prebivalci, ki so po razglasitvi pandemije drli v trgovine, kupovali ne le hrano, razkužila in toaletni papir, temveč so se začeli zalagati tudi z orožjem in strelivom. Zakonite trgovine z orožjem po ZDA so poročale o dolgih vrstah kupcev. Spletni trgovec z orožjem ammo.com pa je poročal o 68 odstotkov večjem povpraševanju. Pogost odgovor, zakaj kupujejo orožje, je bil, da je v teh negotovih časih treba poskrbeti za svojo varnost, saj ne vemo, kaj nas čaka. Po izbruhu virusa na Kitajskem konec lanskega leta so se v nakup orožja v ZDA začeli podajati tudi Američani azijskega rodu, ker jih je bilo strah izbruha rasističnega nasilja.

Idealne razmere za vlomilce?

Pri nas množičnega oboroževanja seveda ni bilo, je pa marsikdo, sploh po zaprtju gostinskih lokalov, poslovnih prostorov in drugih objektov pomislil, da so se s tem ustvarile idealne razmere za vlomilce. A kot kaže trenutna slika, je vlomov celo manj, enako pa po besedah Draga Menegalije, tiskovnega predstavnika policije za področje kriminalitete, velja za druga kazniva dejanja.

1600 klicev na dan sprejmejo na številki 113.


Kakšnih je zdaj 24 ur policijskega dela v naši državi? »V 24 urah na interventno številko policije 113 sprejmemo okoli 1600 klicev. V enem dnevu je bilo 452 interventnih, ki so zahtevali posredovanje policistov, obravnavali smo 47 prometnih nesreč, 63 kršitev javnega reda in miru ter 63 kaznivih dejanj,« so nam svoj delovni dan opisali policisti.

Kot kaže, koronavirus z javnih površin še ni izrinil vseh razgrajačev, policisti so minule dni zaradi kršitev javnega reda in miru opravili 35 intervencij na javnih krajih in 28 v zasebnih prostorih. V enem dnevu so pridržali pet kršiteljev in izrekli tri ukrepe prepovedi približevanja.

Na splošno je slika boljša

image
Policisti imajo manj opraviti s kaznivimi dejanji, a imajo seveda kljub temu polne roke dela. FOTO: Jure Eržen
Koronavirus pa je torej, kot kaže, za zdaj blagodejno vplival na kriminaliteto. Da so vlomilci nekoliko manj dejavni, kaže tudi policijska statistika. »Po trenutnih podatkih smo marca do konca prejšnjega tedna obravnavali okoli 15 odstotkov manj kaznivih dejanj vlomov v gostinske lokale, stanovanja v bloku in stanovanjske hiše kot v istem obdobju februarja,« nam je namreč pojasnil Menegalija. Na splošno pa je slika še boljša, saj so policisti po njegovih besedah po trenutnih podatkih pri vseh kaznivih dejanjih v istem obdobju marca obravnavali približno četrtino manj vseh kaznivih dejanj kot v istem obdobju februarja.
Ne glede na upad kriminala so seveda policisti v tem času med tistimi najbolj obremenjenimi v naši državi. Kot so namreč pojasnili, v teh dneh njihovi telefoni skoraj vseskozi zvonijo. Tako so med 10. in 17. marcem odhiteli na 3271 interventnih dogodkov, od tega 118 nujnih s področja prometa, javne varnosti in kriminalitete. Ukvarjali so se z gorskimi nesrečami, iskali pogrešane osebe in podobno. Glede ne trenutno situacijo so prebivalce prosili, naj obiske na policijskih postajah omejijo, raje naj jih pokličejo.

Pazite se spletnih kriminalcev

Smo pa v teh dneh že poročali, da v prihajajočih tednih, ko je veliko podjetij in organizacij v kratkem času prešlo na delo od doma, ne smemo pozabiti na varnost na spletu. Tisti kriminalci, ki že tako in tako delajo od doma – spletni kriminalci, torej – namreč še toliko bolj iščejo priložnost, kako lahko izkoristijo zmedo in nepričakovane dogodke. »Pričakujemo lahko več poskusov družbenega inženiringa z namenom kraje gesel, okužb z izsiljevalskimi virusi in spletnih goljufij,« so tako opozorili pri nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT.

Raje si umivajte roke
Z nenavadno prošnjo so se na kriminalce v teh dneh obrnili nekateri ameriški policisti, ki v tem času prav tako nimajo dovolj časa, da bi se ukvarjali še s kriminalom. Tako so, denimo, na uradnem profilu na twitterju policije v Salt Lake Cityju v zvezni državi Utah glede na razširjanje koronavirusa prosili kriminalce, naj do nadaljnjega ustavijo svoje nezakonite aktivnosti. »Cenimo vaše sodelovanje in se vam že vnaprej zahvaljujemo,« so jim sporočili. S podobnimi prošnjami so jih nagovorili predstavniki številnih lokalnih policijskih enot. Nekateri pa se šli še dlje in so jim sporočili, da jih bodo obvestili o tem, kdaj se bodo lahko vrnili k svojim običajnim nelegalnim aktivnostim. »Do takrat pa ostanite doma in si umivajte roke,« so zapisali.
Deli s prijatelji