TRAGEDIJA

Ameriška gora vzela Slovenca

35-letni Miha Šumi umrl med vzponom v Oregonu.
Fotografija: Miha Šumi je bil izkušen plezalec. Foto: Facebook
Odpri galerijo
Miha Šumi je bil izkušen plezalec. Foto: Facebook

LJUBLJANA, PORTLAND  »Vse, kar je bilo povezano z njim, bom pogrešala,« je ameriškim medijem s solzami v očeh povedala Kimberly Anderson, ki se je z našim nesrečnim rojakom Miho Šumijem in še dvema prijateljema v torek povzpela na goro Mount Hood v ameriški zvezni državi Oregon. Gre za 3400 metrov visok ugasli vulkan, ki je bil doslej usoden že za več kot 130 plezalcev.

»Če ste šli z njim v gore, je on naredil prav vse, da ste se lahko tam počutili varno in udobno,« je še povedala pretresena Andersonova, ki je Šumija prvič srečala maja lani, ko je šla plezat na to goro. Tedaj ji je iz težav med vzponom nesebično pomagal prav Šumi in postala sta dobra prijatelja.

Tokrat so bile razmere za plezanje, kot je povedala, zelo dobre, težava je bila le, da se je začel v lepem sončnem dnevu tajati led. Sama se je ustavila malce pod vrhom, 35-letni Šumi pa je nadaljeval pot. Nato se je zgodilo. Spodrsnilo mu je in omahnil je od 200 do 300 metrov v globino. Plezalci so mu takoj priskočili na pomoč in mu pomagali z umetnim dihanjem, kmalu so prispeli tudi gorski reševalci, a Slovencu na žalost ni bilo več pomoči. Za mrtvega so ga razglasili v portlandski bolnišnici.
Šumi se je v ZDA pred leti priselil iz Ljubljane. Eden njegovih prijateljev nam je povedal, da je bil zelo dober računalničar, »v svojem delu je briljiral«, v podjetju Jet Reports je bil eden boljših programerjev. Že prej si je ime ustvaril tudi na Danskem.
S posebno ganljivim zapisom so se od Mihe na spletu poslovili tudi njegovi sodelavci in se odločili, da bodo prek gofundme.com v teh težkih časih zbirali denar za njegovo družino v Sloveniji. Nesrečni Miha je v srcih mnogih pustil globoke sledi. Andersonova je povedala, da je bil zelo izkušen plezalec in dober prijatelj, h kateremu si se lahko vedno zatekel po pomoč. Njegova glavna želja je bila, da bi v gorah vsi uživali tako, kot je on. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije