NA EKS

Škorpijonov pik

Gašper Lubej
Fotografija: Prvi predsednik NSi Andrej Bajuk je tudi odstopil. FOTO: Tadej Regent 
Odpri galerijo
Prvi predsednik NSi Andrej Bajuk je tudi odstopil. FOTO: Tadej Regent 

Ne gre drugače, vaš levičarski kolumnist vas bo že drugo soboto zapored pičil z desnopolitično dozo. Mama Nove Slovenije je namreč z odstopom sprožila plaz, ki ga ni mogoče ignorirati.
Najprej o politični kulturi v NSi. Še tako neusmiljeni kritiki krščanskih demokratov morajo Novi Sloveniji priznati, da je najbližje zahodni politični kulturi, ko gre za odstope z najvišjih funkcij. Prvi predsednik NSi Andrej Bajuk je odstopil takoj, ko se je izkazalo, da je stranka leta 2008 izpadla iz parlamenta.
Ljudmila Novak je sledila tej tradiciji in v preteklih letih večkrat pokazala, da ni bolestno navezana na predsedniško funkcijo. Če film vrtimo še četrt stoletja nazaj, bomo videli, da takšnih političnih kalibrov v slovenski strankarski zgodovini ni veliko.
Ledino je oral Jože Pučnik, ki je leta 1993 odstopil po polomu na parlamentarnih volitvah, čeprav mu je za las uspelo prestopiti parlamentarni prag. Se še kdo spomni, predsednik katere stranke je bil in kdo ga je nasledil? Socialdemokratske stranke Slovenije (SDSS), ki jo je nato prevzel Janez Janša ... Mislim, da so tri pike za imenom večnega vodje opozicije dovolj povedne.
Novinarska konferenca, na kateri je Ljudmila žezlo predala ambicioznemu Mateju Toninu, je bila skrbno koreografirana, že kar preveč idilična. Matej, ki Ljudmilo razglasi za politično mamo. Matej, ki Ljudmili podari šopek rož. Matej, obdan s političnimi mladci in mladenkami, med katere je pomešan tudi kakšen izkušenejši obraz. Spretno skomunicirana politična sporočila, med katerimi strokovnjaki za odnose z javnostjo najbrž ne bi našli večjih napak.
A vendarle je izstopal nekoliko kisli Ljudmilin obraz, ki ga je poskušala prekriti z nasmeški in redkimi humornimi vložki.
Novakova torej ni odšla brez sugestij prišepetovalcev, da je čas za odhod. Očitno je bila nekoliko razočarana nad tem, da se niso držali dogovorov v stranki, da gredo z njo še na zadnje parlamentarne volitve, kar so še pred 14 dnevi govorili vsi v NSi.
Zanimivi sta še dve podrobnosti: na novinarski konferenci je Novakova za Tonina, ki ga je sicer vedno videla kot svojega naslednika, nekajkrat uporabila izraz vršilec dolžnosti, torej ne predsednik, ne vršilec dolžnosti predsednika, ampak samo vršilec dolžnosti. V Odmevih TV Slovenija pa je povedala, da si je želela drugačno pot odstopa: takšno, po kateri bi glasovali o njeni nezaupnici. Nato je popustila, verjetno zato, ker bi se lahko v stranki pokazale razpoke, in nepreklicno odstopila.
Matej Tonin bo imel težko nalogo. Večkrat se je že politično zaplezal. Najbolj s tem, da je bil pred leti poosebljenje antijanša sentimenta, v zadnjem času pa je to politično pozicijo enkrat mehčal, ob drugih priložnostih pa spet zaostroval. Treba se je odločiti, še posebno v zvezi z Janšo, ali si z njim ali proti njemu. Še posebno ko enkrat takole odgovoriš na vprašanje, ali ostajaš pri politiki NSi glede zavračanja vstopa v vlado, če jo bo vodil Janša. »Te stvari so bile že tisočkrat pojasnjene. Nimam kaj dodati.«
Odgovor na vprašanje, zakaj se je Tonin, zdaj na položaju predsednika stranke, izognil neposrednemu odgovoru na omenjeno vprašanje, je na dlani: preveč je ambiciozen, da bi se vnaprej odpovedal vstopu v vlado, nima pa niti brezkompromisne načelnosti, ki jo premore Ljudmila Novak.
Zdi se, da kadrovsko dogajanje v NSi Janeza Janšo precej zabava. Vse je povedal z odzivom na Toninove besede, da bo predsednike strank povabil na kavo. Janša je pohitel s tvitom, da on vabi Tonina na kavo. Dodal je fotografijo skodelice kave s srčkom na sredini, ki ga le politični naivneži razumejo kot prijaznost. Politični realisti vedo, da gre za škorpijonov pik.
Saj poznate tisto zgodbo: škorpijon (Janša) ve, da sam ne more preplavati reke, da bi prišel na nasprotni breg (sestaviti vlade). Žaba (Tonin), ki jo škorpijon prosi za prevoz, se sicer boji, da jo bo med prevozom pičil, a popusti pod argumentom, da bi oba potonila, če se odloči za smrtonosni pik (pitje kave). Ko jo sredi reke piči, čeprav bi lahko preživel, če bi to storil šele tik pred izkrcanjem na drugi breg, se žaba začudi, škorpijon pa odgovori: »Ne morem si pomagati, to je v moji naravi.«

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije