NA KOŽO

Rok Tamše o mundialu: Svetovni prvaki iz tramvaj lige

S hrvaškim nogometom je ves čas nekaj narobe, ampak imajo srečo z dobrimi sosedi iz Slovenije.
Fotografija:
Odpri galerijo

Ne vem, kako je z vami, ampak jaz sem na lastnem mundialu Hrvate že razglasil za svetovne prvake. Četudi bodo morda jutri izgubili polfinalni dvoboj ali pa pozneje finalnega oziroma tistega za tretje mesto. Kakor koli, naši južni sosedi so zame že šampioni ruskega mundiala, čeprav med drugim ne odobravam političnega izpada Domagoja Vide z – to moram pripisati – najlepšo frizuro na svetu in še bolj nespametnega člana strokovnega vodstva Ognjena Vukojevića, ki sta na ruskem dvorišču neprimerno izlivala ukrajinska čustva. Kot da bi v Beogradu organiziral proslavo hrvaške vojne operacije Oluja.

Hrvati so prvaki in pika! Če je lahko kdo po igri evropska Brazilija v nogometu, potem je to letos hrvaška reprezentanca. Vemo: če Brazilija izpade pred polfinalom, je nogometna zgodovina občutno osiromašena. Hrvaška ekipa je napolnjena s pravimi španerji iz najmočnejših lig, Luka Modrić je zastavonoša aktualnega rodu ognjenih. Pol naroda ga je še pred mesecem ali dvema sovražilo, ko se je sprenevedal na sodišču v procesu proti razvpitemu menedžerju in doktorju pogodbenega sužnjelastništva v sodobnem nogometu Zdravku Mamiću, danes pa ga vsi plebiscitarno obožujejo in kujejo ob bok Messiju in Ronaldu. Obsojeni veliki šef hrvaškega nogometa in predvsem veliki Hrvat Mamić se danes izogiba lepi njihovi in je zdaj bolj veliki Bosanec, skrivajoč se v BiH.

Mamićev Dinamo, serijski hrvaški prvak, bo v novem prvenstvu prvih osem tekem odigral v Zagrebu (!?), ker kar trije prvoligaši nimajo ustreznih stadionov. In to nobenega posebno ne zmoti, ker se njihovo tekmovanje že tako in tako dolgo imenuje tramvaj liga, ker so si ekipe iz Zagreba in okolice bližnji sosedi. Pri nas pa smo se zmrdovali nad Ankaranom, ki je bil gostitelj v Dravogradu in Novi Gorici.

V deželi novih svetovnih prvakov je zadnja leta najboljši klubski trener slovenski strateg Matjaž Kek na klopi Rijeke, ki je te dni z belimi na pripravah v Kranjski Gori. Splitski Hajduk je redni gost Mariborskega Pohorja. V ljubljanski Olimpiji se je v zadnji sezoni odlično promoviral mladi hrvaški trener Igor Bišćan, bodoči selektor Hrvaške. S takšnimi sosedi je pač lahko biti svetovni prvak!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije