NA KOŽO

Obljuba dela dolg

Vlada daje prednost boju za svoje politične interese pred uresničevanjem obljub državljanom.
Fotografija:
Odpri galerijo

Počasi bo minilo že pol leta, odkar so Goran Dragić in tovariši v Istanbulu poskrbeli za zgodovinski uspeh slovenskega športa z osvojitvijo naslova evropskega prvaka, spomini pa so še vedno zelo živi, še zmeraj nam gredo kocine pokonci, ko se spomnimo fantastičnega podviga zlatega rodu slovenskih košarkarjev. Evforija med ljudstvom, medijski rompompom, zelo zavzeto pristavljanje skled politikov so že mimo, v košarkarski družini pa je čutiti vse večjo grenkobo, ker zlato moštvo še zdaj ni dobilo primerne denarne nagrade.
Da smo si na jasnem: košarkarskim zvezdnikom ni toliko do denarja kot do odnosa, ki ga politični predstavniki države kažejo do njih, njihovega uspeha in športa na splošno. Še kako dobro se spomnimo, kako se je ministrica za šport Maja Makovec Brenčič 18. septembra na slavju na Kongresnem trgu pojavila na odru, požela negodovanje in žvižge 20.000-glave množice ter napovedovala dodatno denarno nagrado za košarkarje. »Slovenska vlada je takoj po septembrskem naslovu predvidenim 17.000 evrov za zmago primaknila še 50.000 evrov, a če bi to vsoto razdelili med vse igralce in strokovno vodstvo, bi na posameznika prišla dejansko dokaj smešna cifra,« je povedal predsednik KZS Matej Erjavec, ki je bil konec decembra na obisku pri predsedniku vlade in ta mu je obljubil, da bodo košarkarji dobili nekaj več, da so se pogovarjali o skupni številki 300.000 evrov. Zgodilo se ni (še) nič. Erjavec je celo omenil tole: »Razumem, da je zdaj predvolilni čas in da ima vlada še mnogo drugih pomembnih stvari ...«
Med najpomembnejšimi stvarmi vlade so tudi uresničevanje obljub, skrb za šport in vse, kar gre zraven, ter stalno negovanje zdravega in poštenega odnosa do svojih državljanov. Toda politiki pri ljudeh stavijo na spomin zlate ribice. Vmes so bile že tudi olimpijske igre, nova snemanja in vznesene izjave ter novo, sistemsko razdeljevanje našega, davkoplačevalskega denarja za kolajni. In tu so že nove volitve, kjer bodo politiki lovili svoje kolajne (beri dobro plačane službe). Saj res: kdo je dejansko sploh kaj obljubil tem košarkarjem?

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije