NA KOŽO

Ko matematika in politična matematika nimata nič skupnega

Davek na dobiček je čez mejo 25 odstotkov, pri nas 17. 
Fotografija:
Odpri galerijo

V šoli so me učili, da je matematika eksaktna znanost, ki ne dopušča manipulacij in različnih rezultatov. Pravilna rešitev enačbe je zgolj ena. Zdaj pa ugotavljam, da je eno moja matematika, drugo pa matematika politikov, dobršnega dela gospodarstvenikov in tudi histeričnih novinarjev. Očitno so v svojem poklicnem življenju hodili na šnelkurs politične matematike, ki svojo podstat gradi na demagogiji, sprevračanju, točno določenem in njihovim interesom prilagojenem zajemu podatkov.

Prvi primer je 187 evrov razlike med socialno pomočjo, ki naj bi jo prejela štiričlanska družina, če sta mati in oče oba brezposelna, in prihodki štiričlanske družine s starši na minimalcu. Kakor koli obračam, mi enačbe ne uspe rešiti tako, da bi dala rezultat 187 evrov. Očitno so politiki in novinarji, ki se s tem rezultatom strinjajo, uporabili formulo, ki pa je javnosti ne želijo razkriti. Tako jim paše, da lahko tulijo, kako se pri nas ne splača delati. Pa sploh ni tako pomembno, kolikšna je v resnici razlika, ampak to, da bi se morali pogovarjati zgolj in samo o dvigu minimalne in tudi preostalih plač, ne pa o previsokih socialnih prispevkih. 

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije