NA EKS

Nebuloza moja draga

Če nekdo govori le zaradi govorjenja, je to pač povsem zgrešeno, in res bi bilo bolje, da tega govorjenja sploh ne bi bilo.
Fotografija: Državna prvenstva so prav posebna. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Državna prvenstva so prav posebna. FOTO: Roman Šipić

Za začetek: nebuloza je nesmisel, nejasnost, zmedenost, bedarija, neumnost. Izhaja iz tujke nebulous, preberemo v prostem slovarju žive slovenščine Razvezani jezik.

Zdaj pa k bistvu: novinarski, še bolj komentatorski poklic je precej zanimiv. Sploh če poročaš, pišeš ali komentiraš tematiko, ki ti je blizu. Še posebno zanimivo pa je bržkone biti športni komentator, saj je komentiranje v živo, naj bo na radiu ali televiziji, posebno doživetje. Adrenalin je na vrhuncu, če nastopata ekipi, ki sta najboljši, pa je to prav posebno doživetje, bo rekel vsak komentator, ki je to že doživel. Najsibodo to tekme v nogometu, košarki ali rokometu, na najvišjih tekmovanjih, kot so svetovna prvenstva ali olimpijske igre. Pa tudi državna prvenstva so prav posebna.

In oni dan sem se odločila, da si bom eno takšnih tekem ogledala. In tako so bile moje oči in ušesa na drugem programu TV Slovenija deležni poslušanja in videnja tretje tekme državnega košarkarskega prvenstva med Olimpijo in Krko. Ura je bila dobrih 15 minut do sedmih zvečer, in dokler ne bo TV-dnevnika, pa lahko pogledam, kako dobri so letošnji pretendenti za naslov prvaka države, sem si rekla.

In ni mi bilo žal, najprej zato, ker je bila igra všečna … Takšna, kot se za ekipi, ki se potegujeta za najvišji naslov v državi evropskih košarkarskih prvakov, spodobi, še bolj zanimivo pa se mi je zdelo komentiranje Mihe Mišiča.

Mladenič, sicer všečnega glasu, je očitno v nekem transu ali zanosu (no, tako nekako sem si to razložila) povsem pozabil na pomen tistega, kar je govoril. Povsem je z vajeti ušel, bi rekli pri nas doma. V zadnji minuti druge četrtine je v dobrih 20 sekundah nanizal toliko nebuloz (poglej začetek kolumne), da bi človek težko verjel.

Pa poglejmo cvetober Mihovih izrečenih cvetk, za katere, roko na srce, četudi se kot gledalec (ne trener ali igralec košarke) precej trudiš, da bi razumel, ne veš, kaj naj bi to pomenilo: »akcija glava 5«, »sprožil je za tri«, »Morgan greši«, »Oliverja je ugriznil krč, v ložo (kaže) ga je uščipnilo«, »orožje položili« na 3. tekmi finala …

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki« .

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije