Komentar Vesa Stojanova: Dobrodošli na Divjem zahodu

Američani so navajeni na nepisane zakone Divjega zahoda, tudi njihov predsednik se vede kot samopašni šerif.
Fotografija: Veso Stojanov
FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Veso Stojanov FOTO: Leon Vidic

V preteklih dnevih je marsikdo v Sloveniji vsaj povzdigoval obrvi, če se že ni nasmejal ali pa vsaj po tihem zaklel ob vseh dogodivščinah in zapletih, ki jih imata ministra Zdravko Počivalšek in Matej Tonin pri nabavljanju zaščitnih mask in druge nujne opreme, ki se uporablja v boju proti koronavirusu. A težave pri nabavi zaščitne opreme niso samo del slovenske folklore. S podobnimi težavami se srečujejo pravzaprav povsod po svetu. Pred dnevi je nemški notranji minister Andreas Geisel dejal, da razmere na svetovnem trgu zaščitne opreme spominjajo na razmere, vredne Divjega zahoda.


Kot veste, pojem Divji zahod simbolizira družbo, kjer pravo in družbene norme ne igrajo nobene vloge, kjer pravico deli najmočnejši, najbogatejši in najbolj brezobziren. Nemški notranji minister je uporabil še en izraz, in sicer »sodobno piratstvo«, s čimer je za gusarje označil Američane, ki so pred dnevi Nemcem izpred nosa »ukradli« polno letalo zaščitnih mask na letališču v Bangkoku.

Američani so pač prišli z debelejšo denarnico in odpeljali 200.000 zaščitnih mask, ki jih je Nemčija kupila za svoje policiste.
Podobnih zgodb je v svetovnem časopisju v zadnjih dneh zelo veliko. Luiz Henrique Mandetta, brazilski zdravstveni minister, je v nedeljo dejal, da so na Kitajskem zavrnili že sklenjeno pogodbo za dobavo mask in druge zaščitne medicinske opreme, ker so Američani ponudili za četrtino več denarja in takoj na Kitajsko poslali dvajset tovornih letal.

Pravzaprav se ne gre čuditi sebičnosti Američanov v teh težkih časih. Najbolj so navajeni na nepisane zakone Divjega zahoda, tudi njihov predsednik se vede kot samopašni šerif, ki ve, da lahko v teh razmerah zmagajo samo najbolj bogati in brezkompromisni. Tudi če izjavlja nesmisle, kot je »danes umirajo ljudje, ki nikoli prej niso umirali«, mu je vseeno, saj ve, da se mu ne bo nihče postavil po robu.

Zdaj pač drugi, zlasti Evropejci, žanjemo tisto, kar smo desetletja sadili. Dopuščali in slepo smo sledili Američanom pri podpori vseh njihovih mednarodnih akcij in ukrepov, pa naj so bili upravičeni ali povsem zgrešeni. Zdaj je pač prepozno postavljati se na zadnje noge. Šerif te bo s hitrim potegom pištole spravil nazaj tja, kamor misli, da spadaš.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije