NA KOŽO

Kolumna Mateja Lahovnika: Trd pristanek Adrie

Najslabše bi bilo, če bi država padla v skušnjavo in izgubarsko Adrio spet podržavila.
Fotografija:
Odpri galerijo

Pred dnevi je odmevala novica, da naj bi predstavniki Adrie Airways pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu iskali pomoč. Neuradno naj bi ga prosili, naj vlada nekako pomaga, sicer Adrie ne bo več. Adria Airways ni več v državni lasti, saj je bila v času Cerarjeve vlade 2016 prodana zasebnemu skladu 4K Invest. Država jo je pred prodajo dokapitalizirala s tremi milijoni evrov, nato pa jo za samo milijon prodala malo znanemu investicijskemu skladu 4K, ki sploh ni strateški vlagatelj. Tako jo je dejansko prodala za manj, kot je tik pred prodajo vanjo vložila.

Adrio se je slabo upravljalo že, ko je bila državno podjetje. Država je že leta 2011 s kar 50 milijoni evrov reševala letalsko družbo pred propadom. Na videz nepomembna odločitev se je vendarle po svoje dotikala prav vseh državljanov, saj smo prav davkoplačevalci sanirali to podjetje. Tako so tudi največji nejeverni tomaži dobili empirični dokaz, da je država zanič lastnik. Toda niti zasebni investicijski sklad, ki ni strateški vlagatelj, ni nič boljši lastnik. Zato je pomembno, da premier Šarec ni privolil v takšno ali drugačno izsiljevanje po novi pomoči države. Če Adria ni dovolj dobra, da po vseh finančnih pomočeh preživi na trgu, bo pač trdo pristala.

Že zdaj na Brnik letijo tudi druge letalske družbe. Mnogi slovenski potniki se, tudi zaradi nekonkurenčnosti Adrie, njenih nenehnih zamud in spreminjanja letov, že zdaj raje odločajo zanje, pogosto tudi za sosednja letališča. Polet iz Zagreba, Gradca, z Dunaja, iz Trsta ali Benetk je pogosto cenejši in s konkurenčnimi letalskimi družbami udobnejši. Država mora vlagati v zdravstvo, šolstvo in osnovno infrastrukturo, nikakor pa ne reševati nasedlih podjetij, ki so že dobila državno pomoč. Navsezadnje bi vlada težko pojasnila reševanje letalske družbe v času, ko se država sooča z rekordnimi čakalnimi dobami v zdravstvu. Premier Šarec je tokrat pozitivno presenetil. V naslednjih mesecih bomo videli, ali bo znal pri tem tudi vztrajati. Najslabše bi bilo, če bi država padla v skušnjavo in izgubarsko Adrio spet podržavila.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije