NA KOŽO

Kolumna Mateja Lahovnika: Nespodobno subvencioniranje

V času, ko v vladi razmišljajo o varčevanju, bi bilo subvencioniranje letalskih družb nespodobno.
Fotografija:
Odpri galerijo

Propad Adrie Airways, ki je v zadnjih dneh odpovedala več poletov, ker so ji najemodajalci odpovedali pogodbe za najem letal, je samo še vprašanje časa. Letal v svoji lasti nima in tudi svoje dobro ime je v zadnjih treh letih zapravila. Postala je sinonim za zamude in odpovedi poletov, tako da je postalo potovanje s to družbo precej stresno. Predstavniki Adrie so v zadnjih tednih obiskali različne državne institucije in iskali pomoč države. Hitro so se pojavili tudi različni »strokovnjaki«, ki opozarjajo, kako bi bil propad Adrie katastrofa in da mora vlada najti finančne rešitve za ohranitev letalskih linij.

Na ministrstvu za infrastrukturo so že napovedali, da bodo zagotovili denar za subvencioniranje letalskih prevoznikov, ki bi nadomestili Adrijine polete do Brnika. Takšna rešitev je problematična, ker bi dejansko vsi državljani prispevali za to, da se ohranja določene letalske linije, ki jih uporabljajo samo nekateri. V času, ko v vladi razmišljajo o varčevanju na zaposlenih in upokojencih, bi bilo subvencioniranje letalskih družb precej nespodobno. V četrtek sta namreč minister za finance in ministrica za delo na koalicijsko usklajevanje prinesla predlog ukrepov, s katerimi bi zmanjšali nekatere prejemke zaposlenih v javnem sektorju, določene socialne pravice in tudi dosegli manjše usklajevanje pokojnin. Ministrstvo za infrastrukturo ne bi smelo vnaprej obljubljati letalskim prevoznikom, da jih bo podprlo, če bodo prevzeli linije do Brnika. Če posameznik želi v določen kraj, naj plača komercialno ceno poleta.

Za linije, ki so tržno zanimive, se bo hitro našel nadomestni prevoznik. Če neka linija ni tržno zanimiva, bodo potniki za dosego cilja uporabili sosednja letališča. Proračunska vreča ni brez dna in zato naj v vladi, preden začnejo varčevati na vseh državljanih, raje prenehajo z vnaprejšnjimi obljubami o deljenju proračunskega denarja letalskim prevoznikom. Navsezadnje se lahko vprašamo, čemu bi vsi državljani subvencionirali polete zato, da se nekaterim ne bi bilo treba zapeljati do sosednjega letališča ali plačati nekaj evrov več za letalsko vozovnico.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije