NA KOŽO

Domen Mal: Kdo bo nosil mrzlo pivo?

Urne postavke, od štiri do šest evrov, se izkažejo za fatamorgano – zaradi podjemnih pogodb.
Fotografija:
Odpri galerijo

Poletje je obdobje priložnosti. Večina, predvsem nas, moških, seveda pomisli na priložnosti za osvežilno pivo v ledenem kriglu, nekje v senci ob vodi. Ampak nekdo mora to ledeno pivo prinesti v senco, mar ne? Torej je poletje tudi priložnost za delo in zaslužek. In ker je uživačev še vedno kar precej, vse bolj pa v naše sence derejo tudi tuji turisti, je tega dela toliko, da bi poleti vsi iskalci zaposlitve lahko delali. Logično.

Pa v tej državi žal niti najbolj preprosta logika ne štima več. Čeprav je brezposelnih na tisoče, si gostinci razbijajo glavo, kje dobiti natakarje in druge gostinske obrtnike. Kje je kavelj? V plačilu, kje pa. Ker se urne postavke, od štiri do šest evrov, izkažejo za fatamorgano – zaradi podjemnih pogodb.


Te so očitno izum nekega veleuma, ki mu je bilo dolgčas v času stalne pripravljenosti, za katero je bil mastno, in kot se je izkazalo, neupravičeno plačan. Domislil si je pogodbo, na podlagi katere delodajalec lahko delovno silo najame za občasno delo in omejen čas, torej za manj kot redni delavnik. Potem pa si je izmislil, da je treba to pogodbo seveda obdavčiti, ker, kar je cesarjevega, je pač cesarjevega.

Ampak poglej ga, veleuma, kako je to naračunal. Obdavčil je le delavca. Naložil mu je plačilo popolnoma enakih socialnih prispevkov kot redno zaposlenemu, k temu pa dodal še akontacijo dohodnine. Da se delodajalci, ki so izjemno zaposleni, ne bi mučili s kakšnimi prezapletenimi izračuni iz dohodninske lestvice, je udaril kar pavšal, 25 procentov, da bo ja držalo. In da se delodajalci ne bi spet postavljali na zadnje noge, češ, delo je preobremenjeno z davki, je njim zaračunal zgolj 8,85 odstotka za plačilo v pokojninsko blagajno. So pa podjetniki zviti in še teh nekaj odstotkov zvrnejo na delavca. Ni čudno, da na enem od podjetniških portalov pod podjemno pogodbo piše, da je ta za podjetnika cenejša kot redna zaposlitev. Pa še o bolniških, prevozu, malici, dodatku na delovno dobo jim ni treba razmišljati.

In ker veleumi v parlamentu ves čas razmišljajo o podjetnikih, so tako zastavljeno podjemno pogodbo požegnali, zato zdaj sezonski natakar namesto tistih šest evrov na uro dobi tam nekje 3,4 evra. Tudi če bi delal 170 ur na mesec, pa ne sme, bi v žep pospravil 580 evrov. Bi vi za ta denar pri 40 stopinjah cele dneva v senco nosili hladne krigle? Po možnosti kakšnim veleumom.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije