NA KOŽO

Derbi, ki spet buri duhove

Med poznavalci nogometa jih ni malo, ki trdijo, da je sodnik Matej Jug preostro kaznoval Maksimenka.
Fotografija: Safet Hadžić, trener NK Olimpija in Darko Milanič, trener NK Maribor. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Safet Hadžić, trener NK Olimpija in Darko Milanič, trener NK Maribor. FOTO: Tadej Regent/Delo

No, pa smo ga dočakali, prvi večni slovenski nogometni derbi v tej sezoni med Mariborom in Olimpijo. Obračun med vijoličnimi in zeleno-belimi je veliko obetal in postregel z marsičim, manjkala pa je pika na i – gol(i).

Ne morem se znebiti občutka, da z neodločenim izidom 0:0 ne eni ne drugi niso bili najbolj srečni, na koncu pa so bili s točko vendarle zadovoljnejši Ljubljančani. Osvojili so jo pač v gosteh – pri branilcih naslova državnih prvakov, poleg tega so si jo prigarali z igralcem manj. Sodnik Matej Jug je namreč že v 15. minuti poslal v slačilnico Vitalijsa Maksimenka, ki je resda storil prekršek nad Jasminom Mešanovićem, toda vprašanje, ki je še včeraj na sončni strani Alp burilo duhove ljubiteljev najpomembnejše postranske zadeve na svetu je, ali je bil dejansko za rdeči karton.

V javnosti se krešejo različna mnenja, med poznavalci nogometa pa jih ni malo, ki trdijo, da je tolminski delilec pravice preostro kaznoval Latvijca na začasnem delu v Ljubljani. Tako je med drugimi presodil nekdanji vrhunski nogometaš Sašo Udovič, ki je izjavil, da bi on Maksimenku pokazal kvečjemu rumeni karton. Nekateri so hudomušno pripomnili, da je poskušal Jug z izključitvijo latvijskega reprezentanta po začetni veliki (terenski) premoči Olimpijinih nogometašev zgolj uravnotežiti razmerje sil na zelenici Ljudskega vrta, pomagati Mariborčanom in tako popraviti številne krivice, ki naj bi jim jih v zadnjem času – kakor se bolj ali manj redno pritožujejo na Štajerskem – zakrivili njegovi sodniški kolegi.

Kakor koli že; gostitelji niso izkoristili velikega darila (skoraj 80 minut so imeli igralca več) niti prednosti domačega terena. Vijolični tako po treh krogih državnega prvenstva z vsega dvema točkama – kdo bi si mislil? – ostajajo pri dnu lestvice, medtem ko zeleno-beli s sedmimi kraljujejo na vrhu. V novo sezono so krenili res spodbudno, za kar gre seveda v veliki meri zasluga trenerju Safetu Hadžiću. Potem ko je moral v preteklosti kot dežurni gasilec večkrat gasiti požar v Stožicah, je zdaj kot glavni trener očitno zanetil pravi ogenj v ljubljanskem moštvu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije