ZOB ČASA

Tržaški ladjar zasnoval, socializem uničeval

Botanični vrt Sežana je vrt bogatih sledi preteklosti in drugačnosti. Rastlinjak iz leta 1890 spominja na schönnbrunskega na Dunaju.
Fotografija: V vili Mirasasso je zdaj sedež občine Sežana.
Odpri galerijo
V vili Mirasasso je zdaj sedež občine Sežana.

SEŽANA – Do osamosvojitve naše države pomembno obmejno mesto med Slovenijo in Italijo leži v neposredni bližini Trsta, in prav ta lega je nekdaj vabila tržaške družine, da so si tu gradile letne rezidence z vrtovi. Med njimi je bila grška trgovska družina Scaramangà.

Osrednji rastlinjak sežanskega botaničnega vrta Fotografije: Primož Hieng
Osrednji rastlinjak sežanskega botaničnega vrta Fotografije: Primož Hieng


Leta 1848 je Giovanni Scaramangà di Hiccolo Cavaliere, s častnim pridevkom Altomonte, v severovzhodnem delu Sežane kupil posest in na njej zgradil vilo Mirasasso (občudovalec kamna) kot protiutež tržaškemu gradu Miramare (občudovalec morja). V naslednjih letih je dokupoval majhne kmečke parcele in začel ob vili urejati vrt po merilih tedanjih italijanskih meščanskih vrtov. Kot lastnik ladjevja ter velik ljubitelj botanike je semkaj vnašal drevesne in druge rastlinske vrste z različnih koncev sveta, mnoge se bohotijo še danes. Tu je današnji Botanični vrt Sežana.

Nekoč so v vrt lahko prišli le ljudje s pisnim dovoljenjem, danes je vstop prost.
Nekoč so v vrt lahko prišli le ljudje s pisnim dovoljenjem, danes je vstop prost.

»Leta 1890 je bil dograjen rastlinjak, ki spominja na schönnbrunskega na Dunaju,« pravi Marjetka Kljun Terčon, vodja Botaničnega vrta Sežana. »Slikoviti objekt iz belega ogrodja, s stekleno kupolo osrednjega dela ter dveh bočnih, pročelno zastekljenih ladij obiskovalce popelje v čas nekoč brezhibno urejenega prostora s snežno belim peskom posutih poti in z belimi zavesami zastrtih stekel. Popelje nas v čas Giovannija ml., ki je od matere Mirtò (hčere Giovannija prvega) posest podedoval leta 1927 in jo z zanosom ljubezni do narave in urejenosti posedoval vse do nacionalizacije leta 1948. Po tem letu je bila usoda vrta prepuščena zobu časa in okoliščinam, njegova lastnica je postala Občina Sežana in ga kmalu predala v upravljanje pravnim prednikom današnjega upravljavca, Komunalno-stanovanjskega podjetja Sežana.«
 

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki« .

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije