USTRELJEN

Slovenski lovec ustrelil rojaka

Objavljeno 27. december 2018 20.28 | Posodobljeno 27. december 2018 20.28 | Piše: Lovro Kastelic

63-letnik na Pagu ni zadel ptice, ampak 48-letnega tovariša. Nesrečnik je dobil pri tem težje poškodbe po rokah in trebuhu.

Lov se ni končal tako, kot sta načrtovala. Fotografija je simbolična.
PAG – Jerebica kamenjarka je vrsta ptičev iz družine fazanov. Za preživetje ne potrebuje veliko vegetacije. Prav po njej se je poimenovala lovska družina z otoka Pag. Tradicija lova in lovskega turizma je na tem kvarnerskem otoku že zelo dolga. Vsako leto tam praznujejo praznik svetega Huberta, zaščitnika lovcev.
image
Lov se ni končal tako, kot sta načrtovala. Fotografija je simbolična.

Že leta 2002 so lovci iz Čabarja podpisali listino o pobratenju z zeleno bratovščino s Paga. Pozneje se jim je pridružilo še več drugih lovskih družin iz Slovenije, na primer iz Babnega Polja, Cerknice in Loške doline.
Poslej sodelujejo tesno na medsebojnih in tradicionalnih skupnih lovih. Na Pag prihajajo izključno po zajce, kunce, kljunače in jerebe. Lani je dr. Ivica Križ, denimo, takole poročal: »Letos sem pod mentorstvom Josipa Paladina Đuze prvič uplenil dva zajca, čeprav sem lovec že štiri leta.

Zaradi poslabšanja vremena smo morali pohiteti na trajekt, zato lovskega krsta, ki sledi prvemu odstrelu, nismo mogli opraviti. Kot duhovnika me tako prihodnje leto čaka še toliko bolj poseben lovski krst, na katerega bom, kot sem obljubil, prišel tudi z dobro kapljico.«

Ko se namreč umaknejo še tisti poslednji morski turisti, pridejo na Pag lovski. Med njimi je mnogo slovenskih. Ali je bil pred dnevi med njimi tudi prej omenjeni Križ, ni znano, znano pa je, da so naši lovci poskrbeli za nevsakdanji incident.

Zgodilo se je namreč malce pred poldnevom, v paškem lovišču Mandre pri bolj znanem kraju Šimuni. Tedaj je namreč še zadnjič odjeknil strel iz lovske puške. A namesto v žival je zajadral naravnost v lovca, 48-letnega Slovenca B. P. Ta je po zadnjih podatkih hudo poškodovan še v tistem hipu obležal na tleh.
Kot duhovnika me prihodnje leto čaka poseben lovski krst, na katerega bom, kot sem obljubil, prišel tudi z dobro kapljico.


Zaradi suma, da je streljal in poškodoval drugega lovca, je hrvaško državno tožilstvo medtem že kazensko ovadilo 63-letnega Slovenca Š. P. Prav tako smo izvedeli, da je dvojica lovila ptice in bila pri tem tako nepazljiva, da se je izstrelek v tistem odbil od skalovja, in to naravnost v lovca. Ker je pri tem doživel tako hude poškodbe po rokah in trebuhu, so ga takoj zatem že prepeljali v zadrsko bolnišnico. 
Deli s prijatelji