EKSKLUZIVNO

Korošci in Primorca na kužni ladji

Objavljeno 12. februar 2020 07.01 | Posodobljeno 12. februar 2020 07.01 | Piše: Lovro Kastelic

Zakonca Duler s še štirimi Slovenci v karanteni. Na križarki pred Jokohamo okuženih najmanj 136 ljudi.

Le za uro na dan smejo potniki iz svojih kabin. FOTO: GULIVER/Getty Images
Alenka Duler, učiteljica iz Pameč pri Slovenj Gradcu, je konec novembra lani prejela elektronsko sporočilo. Vodilni ponudnik križarjenj in trajektnih prevozov v tem delu Evrope ji je priporočal: »Predstavljamo vam potovanje, ki ga ne smete zamuditi: vključuje letalski prevoz iz Ljubljane do Tokia, prenočitev v Tokiu ter še 16-dnevno križarjenje okoli Japonske, v Hongkong, Vietnam in Tajvan. Kdaj odrinemo? 18. januarja. Kaj pa cena? Že od 1569 evrov za notranjo kabino in 1869 evrov za balkonsko!«
image
Matjaž, ki je ostal s svojo ženo zaprt na ladji, in njegov brat Tomaž Duler (desno). FOTO: Osebni arhiv

»Ponudba se nama je zdela nadvse ugodna,« je pripovedoval njen mož Tomaž, ki z leto dni starejšim bratom Matjažem tvori družinsko koroško uspešnico. Prav 64-letni Matjaž je pred več kot 30 leti zagnal majhno ključavničarsko podjetje, ki je nato postalo še kako pomembno in veliko: ukvarjajo se s tehnično zahtevnimi izvedbami jeklenih konstrukcij in sledijo najzahtevnejšim standardom na področju zvarjenih strojnih delov.
Ker pa sta zakonca že kmalu ugotovila, da bi zaradi Alenkinih obveznosti v šoli to čarobno popotovanje splavalo po vodi, sta aranžma za dve osebi odstopila Matjažu in njegovi ženi Lilijani.
 

Ničti bolnik iz Hongkonga


Križarjenja s prestižno križarko Diamond Princess, ki se lahko pohvali z razmerjem samo dveh potnikov na enega člana posadke, sta se tako udeležila Matjaž in njegova Lilijana. S seboj sta povabila še prijateljski par, ki v zasluženem pokoju prav tako uživa sadove minulega dela. Na ladji, na kateri se je znašlo 2666 potnikov in 1045 članov posadke, so spoznali še par vrstnikov iz Kopra.
Več kot kot 1000 žrtev koronavirusa
Številno smrtnih žrtev novega koronavirusa, ki kosi na Kitajskem, se je po zadnjih podatkih povzpelo na najmanj 1016. Virus se je sicer razširil že v več deset držav, vendar je zunaj celinske Kitajske do zdaj zahteval le dve smrtni žrtvi. Na Filipinih je umrl kitajski državljan, še en smrtni primer pa je bil v Hongkongu.


Po daljnih deželah vzhoda je šesterica izkušenih Slovencev v naslednjih dneh doživljala popolno kulinarično razodetje in se brezskrbno razvajala v vrhunskih storitvah na ladji.
Na luksuzni ladji je bil tako rekoč ves svet, smo izvedeli, na njej je bilo, na primer, 428 Američanov, potovalo je tudi 16 Srbov, 6 Hrvatov, Črnogorec in Bosanec. V pisani množici potnikov pa se je znašel tudi 80-letni moški iz Hongkonga.

Šele pozneje so ugotovili, da je bil prav on tisti ničti bolnik (patient zero), ki je s seboj prinesel okužbo z zloglasnim koronavirusom in povzročil, da je postala križarka okužena ladja, velikanska karantena na morski gladini, o kateri poroča ves svet.
 

Na križarki razsaja


Par iz Koroške je bil sicer že ob odhodu seznanjen z nalezljivim virusom, Tomaž nam je takole povedal: »Večkrat smo že bili na Kitajskem in poznamo tiste konce. Do neke mere smo bili prav tako prepričani, da so novice, ki nas obstreljujejo, kar malo pretirane, da zadeva le ni tako huda. Ker po naravi tudi nismo paničarji, poleg tega pa sta Matjaž in Lilijana zdrava in v dobri kondiciji, nismo dajali prevelikega pomena temu virusu.«
Na pomoč tudi država
Slovenski državljani so v nenehnem stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu, je sporočil vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. »So v redu in niso med tistimi, pri katerih je bilo ugotovljeno obolenje. Zdravstveno skrb zanje izvajajo japonske oblasti, naše ministrstvo, zlasti kolegi na veleposlaništvu v Tokiu pa skrbi za stik z njimi.« Ali bodo po končani karanteni ladje imeli dodatne težave pri vračanju v domovino in jih bodo morda doleteli dodatni omejevalni ukrepi, je težko napovedovati, je še dodal Šter in napovedal, da jim bodo pomagali pri organiziranju vrnitve v domovino.


Zgodilo pa se je, da je prav oboleli starec iz Hongkonga 17. januarja s hčerkama priletel v Tokio, ki velja za najbolj poseljeno mesto na svetu. Že dva dni pozneje je začel grdo kašljati. Na križarko, ki je bila usidrana v Jokohami, se je 20. januarja vendarle vkrcal. Tako kot tudi vseh šest Slovencev. Potovali so mimo Kobeja in Tajvana, mož pa je kašljal in nevede trosil svoj virus med nič hudega sluteče potnike in osebje na ladji. 25. januarja, ko se je ladja ustavila v Hongkongu, je predčasno zaključil križarjenje. Izpustil je tako Vietnam kot Singapur, zadnjo turistično točko na poti. Odpravil se je z ladje in se ni več vrnil. Zdravniško pomoč je, kot je poročal CNN, poiskal šele 30. januarja, že par dni zatem so mu diagnosticirali – koronavirus! Jasno je tudi, da 80-letnik zdravniške pomoči ni poiskal na ladji.
 

Namesto domov v karanteno


Namesto da bi se zakonca Duler vrnila domov že minuli četrtek, bosta morala svoje sanjsko potovanje še podaljšati. Vsaj do 19. februarja, kolikor naj bi trajala zaukazana dvotedenska karantena!
Strogo varovana ladja je odtlej zasidrana pred Jokohamo. Z obale množice ljudi z zaskrbljenostjo zrejo proti mogočni križarki, na kateri mora biti vsak nenehno v svoji kabini. Diamantna princesa je postala leglo virusa. Ta je doslej na ladji okužil že 136 potnikov: Japonce, Američane, Avstralce, Kanadčane, Filipince, Kitajce, Britance, Novozelandce, Tajvance, Ukrajince in Argentince. Med njimi za zdaj k sreči ni slovenskih potnikov.

Ko so izvedeli, da morajo biti vsi po sobah in za tesno zaprtimi vrati, je zavladalo silno nelagodje. »Mož in jaz sva v sobi že več dni,« je za srbski Telegraf pred dnevi pripovedovala srbska potnica Vera K., ki živi in dela v Avstraliji. »Vse skupaj postaja resnično neznosno, komaj že čakamo naslednjo rotacijo in molimo k bogu, da nas bodo za vsaj par minut pustili na palubo. Naša soba je namreč brez balkona, zato je še toliko težje. Počutim se klavstrofobično, zadušljivo je, manjka mi svežega zraka. Na ladji nam sicer nič ne manjka, osebje nam je dostavilo maske, hrane in vode imamo dovolj, prinašajo nam vse, kar se nam zahoče, osebje se resnično trudi.«
6 Slovencev mora podaljšati sanjsko potovanje.


»Matjaž in Lilijana sta zoprno situacijo sprejela brez težav,« pa nam je povedal Tomaž Duler. »Izolirani so po kabinah, gibati se ne morejo, le za uro na dan jim dovolijo, da se pod nadzorom odpravijo iz svojih kabin. Pomembno je, da sta zdrava in da pristojni, kot vse kaže, obvladujejo zadevo.« 
Deli s prijatelji