Dalibor je na krstu svojega nečaka vlekel kokain

V Kranju se je začelo sojenje 32-letnemu Daliborju Pejiću. Ubežnik z adventnega koledarja.
Fotografija: Obtožnica, zaradi katere 32-letnega Tržičana vsakih nekaj tednov pripeljejo iz pripora na kranjsko sodišče, omenja 1,2 kilograma heroina, nakup nekaj gramov kokaina in omogočanje uživanja marihuane. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Obtožnica, zaradi katere 32-letnega Tržičana vsakih nekaj tednov pripeljejo iz pripora na kranjsko sodišče, omenja 1,2 kilograma heroina, nakup nekaj gramov kokaina in omogočanje uživanja marihuane. FOTO: Getty Images

»Drži. To sem kupil zase, ker je bil napovedan krst mojega nečaka. Rabil sem malo več, ker tak dogodek traja malo dlje, nekje 48 ur.« Tako je obtoženi Dalibor Pejić pojasnil sodnici Poloni Kukovec, ko ga je vprašala, ali je pred petimi leti kupil za 500 evrov kokaina. Obtožnica 32-letnega Tržičana bremeni, da je bil del kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo drog, njene lovke pa naj bi iz Slovenije segale v sosednjo Avstrijo.
 

Postavite se v vrsto


S pogledom, uprtim v tla, je Dalibor Pejić vstopil na kranjsko sodišče. FOTO: Špela Ankele
S pogledom, uprtim v tla, je Dalibor Pejić vstopil na kranjsko sodišče. FOTO: Špela Ankele
V sodni dvorani je obtoženi še poudaril, da ni nikomur ponujal droge. Dejal je, da je bil na družinskem dogodku pijan in zadet ter da je pred »familijo vlekel«. Ko so ga člani ožje družine začudeno gledali, jim je zabrusil: »Kaj je, kaj hočete, kaj zijate? A bo še kdo? Postavite se v vrsto.« Kot je obtoženi opisal v sodni dvorani, se nihče ni odzval, besed nihče ni razumel kot povabilo k uživanju kokaina, temveč je bil to zgolj primer osornega vedenja.

Kot je znano, obtožnica, zaradi katere 32-letnega Tržičana vsakih nekaj tednov pripeljejo iz pripora na kranjsko sodišče, omenja 1,2 kilograma heroina, nakup nekaj gramov kokaina in omogočanje uživanja marihuane. Omenjeno naj bi bilo storjeno v kriminalni združbi, v katero je bilo po prepričanju tožilstva vpetih več oseb – nekateri so vpetost že priznali in so jim na kranjskem sodišču odmerili zaporne kazni.
 

Za druge ni ostalo


Dalibor Pejić očitanih kaznivih dejanj ni priznal, zato so mu v Kranju začeli soditi. Na zadnji obravnavi bi morala pričati njegov brat in njegova partnerica, a sta se odločila, da tega ne bosta storila, kar jima zakon tudi omogoča. Pričati bi moral še eden od vpletenih, vendar ga na sodišče ni bilo, policisti pa so ga v Medvodah zaman iskali na znanem naslovu.
Za kratek čas se je na sodišču mudil zgolj obtoženčev kolega in tudi njega so pospremili pravosodni policisti.

»Sem na prestajanju kazni na Povšetovi. Še en dan, potem pa grem,« je o skorajšnjem izteku kazni pojasnila priča in zatrdila, da obtoženi nikdar ni preprodajal drog. »Včasih sva skupaj pokadila kak džojnt. Tega, da bi preprodajal, ne verjamem, kajti tega se je pokadilo toliko, da po mojem mnenju ni ostalo za druge,« je bila priča še slikovita o količinah droge, ki so jo konzumirali pred petimi leti.

Pozneje so v sodni dvorani zavrteli nekaj posnetkov telefonskih pogovorov. Ti naj bi po mnenju tožilstva dokazovali način delovanja kriminalne združbe, medtem ko obramba v pogovorih ni videla ničesar spornega, kajti večina posnetkov se je vrtela okoli dogovorov za srečanja, okoli druženja in nogometa. Šele poznejši posnetki so omenjali, da so neke znance »zaprli v Avstriji«, slišali smo tudi besede »tajni policijski radnik«.
 

Obraz z adventnega koledarja


Obtoženi Dalibor Pejić je bil za slovensko roko pravice nekaj časa nedosegljiv, slovenska policija pa ga je vse do konca lanskega leta zaman iskala. Njegov obraz se je zato pojavil na Europolovem adventnem koledarju, ki ga sestavijo evropski policisti, nanj pa vpišejo imena in prilepijo fotografije najbolj iskanih oseb na stari celini.

V rokah slovenskih oblasti se je znašel decembra lani, ko je v nemških zaporih prestal kazen, potem pa so ga naši policisti prevzeli od nemških kolegov.

Ko se bo sojenje v Kranju nadaljevalo, bodo obtoženega na Gorenjsko znova pripeljali iz pripora. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije