TRDI, DA NI KRIV

Zdravnikov zagovor na 127 straneh

Objavljeno 14. april 2019 22.05 | Posodobljeno 14. april 2019 22.05 | Piše: Boštjan Celec

V aferi Pomirjevala bi izključevali javnost. Franc Grošelj trdi, da ni kriv.

Zdravnik bi govoril ure in ure. FOTO: MARKO FEIST
LJUBLJANA – Ali v odmevni aferi, ko je zagorski zdravnik Franc Grošelj predpisoval nenormalno količino pomirjeval in uspaval svojim pacientom, nekateri naj bi jih tudi preprodajali, pretehta pravica javnosti do obveščenosti ali pravica pacientov do tajnosti njihovih zdravstvenih podatkov? O tem bo odločila ljubljanska okrožna kazenska sodnica Irena Škulj Gradišar, potem ko se bo prebila skozi kar 127 gosto tipkanih strani Grošljevega zagovora.
 

Od leta 1978 se jih je bal


Grošljev zagovornik mag. Igor Grošelj je namreč včeraj predlagal izključitev javnosti z večjega dela klientovega zagovora, saj naj bi ta razkril občutljive zdravstvene podatke o 14 pacientih, o katerih govori obtožba. In čeprav tožilka Jasmina Vesel izključitvi javnosti odločno nasprotuje, »saj je bila zadeva že do zdaj medijsko zelo izpostavljena, javnost pa ima pravico izvedeti, kaj se bo dogajalo v tem postopku«, je začetek procesa prestavljen na 23. maj.
image
Zdravnik bi govoril ure in ure. FOTO: MARKO FEIST

Zdravnik je sicer obtožen, da je v zagorskem zdravstvenem domu pacientom v le dveh letih predpisal kar 200.000 pomirjeval in uspaval (apaurine, helexe, dormicume, sanvale in lexaurine), kar ob tako velikodušnem predpisovanju po prepričanju tožilstva pomeni trgovanje z drogami. Njegovi odjemalci – Mersad Smajlović, Rosana Cukjati Medija in njen sin Jernej Cukjati – so obtoženi, da teh zdravil niso uporabljali le zase, ampak so jih tudi preprodajali. Rosani je tako zdravnik predpisal 18.660 pomirjeval, njenemu sinu Jerneju 21.230, Smajloviću pa 12.740.
image
Domača lekarna enega od Grošljevih pacientov FOTO: PU LJUBLJANA

Včeraj sicer Smajlovića v sodno dvorano ni bilo, trboveljski policisti, ki bi ga morali najti in pripeljati, naj bi namreč sporočili, da ga ne bodo, saj ima zdravniško opravičilo. Postopek proti njemu je zato začasno izločen. Jernej Cukjati je na zatožni klopi deloval precej utrujeno, skoraj ves čas je mižal in komaj kaj odgovarjal na sodničina vprašanja, njegova mati Rosana pa je pojasnila, da ima njen sin »grozne duševne težave«.
Bil sem zaklan, imel sem 25 vbodov v telo.


Vsi so krivdo zanikali, tudi zdravnik Grošelj, ki je prepričan, da ni kriv, »saj sem kot zdravnik delal le pošteno, zdravil sem ljudi«. Da bi bilo to, kar je počel, kaznivo dejanje, se mu menda ni niti sanjalo, saj v zakonodaji nikjer ne piše, da imajo zdravniki omejitev pri predpisovanju takih zdravil.
Toda tožilci so neomajno prepričani, da je dobro vedel, da njegovo početje pomeni omogočanje uživanja drog.

Pri tem si pomagajo s podatki, da naj bi povprečni zdravnik splošne medicine denimo leta 2012 predpisal največ štiri bele oziroma plačljive recepte za pomirjevala in uspavala, Grošelj naj bi jih devetsto. Tudi pri predpisovanju zelenih receptov naj bi v tem letu odločno presegel prakso, saj jih je izdal 1292. In še podatek za leto 2013; povprečni slovenski zdravnik je predpisal 13 belih receptov za pomirjevala, Grošelj jih je 993.
200.000
pomirjeval je predpisal v dveh letih.


Njegova obramba pa ni proti temu, da bi bila javnost prisotna v čustvenejšem delu njegovega zagovora, ko bo povedal tudi nekaj besed o svojem posebnem odnosu do pacientov odvisnikov, ki naj bi se jih od leta 1978 kar malce bal. V zdravstvenem domu ga je namreč psihiatrični bolnik napadel z nožem. Zbežal mu je na ulico, a ga je pacient ujel in ga znova zabodel. »Bil sem zaklan, imel sem 25 vbodov v telo. To je zagotovo vplivalo na moje ravnanje s pacienti in predpisovanje tablet.« 
Deli s prijatelji