ODKRITJE

Z mačeto do osupljivega arheološkega odkritja

Nad Vrhniko odkrili del Ajdovskega zidu, ki je veljal za uničenega. Obrambni sistem spada med najpomembnejšo kulturno dediščino.
Fotografija: Branili so prisvojeno ozemlje. Vir: NMS
Odpri galerijo
Branili so prisvojeno ozemlje. Vir: NMS

VRHNIKA – Ekipi strokovnjakov iz Narodnega muzeja Slovenije in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije sta znotraj evropskega projekta Claustra+ na podlagi lidarskega posnetka in terenskih raziskav v bližini železniške postaje Verd nad Vrhniko odkrili nov del poznorimskega obrambnega sistema claustra Alpium Iuliarum. Dokumentirali sta 200 metrov zidu in tri stolpe in s tem potrdili, da gre v resnici za ostanke dela Ajdovskega zidu, ki je do zdaj veljal za uničenega.

Claustra Alpium Iuliarum je bil v 4. stoletju največji rimskodobni arhitekturni podvig na ozemlju današnje Slovenije. Obrambni sistem spada med najpomembnejšo kulturno dediščino pri nas, hkrati pa so ostanki poznorimskega obrambnega sistema največji rimskodobni spomenik v Sloveniji.

Digitalna rekonstrukcija poznorimskega zidu s stolpom na Pokojišču Vir: NMS
Digitalna rekonstrukcija poznorimskega zidu s stolpom na Pokojišču Vir: NMS

Obrambni sistem je služil nadzoru nad trgovino in premiki prebivalstva na ozkem prehodnem območju jugovzhodnih Alp, kjer je deloma potekala tudi severovzhodna meja antične Italije. Danes poznamo več kot 30 kilometrov ostankov zapornih zidov z več kot 100 stolpi ter osmimi trdnjavami in utrdbami. Posamezni ostanki zapor se raztezajo med Posočjem in Kvarnerskim zalivom.

Ajdovski zid nad Vrhniko je najdaljši znani odsek v rimskem obrambnem sistemu claustra Alpium Iuliarum. Ohranjeni zid je do nedavnega odkritja meril 6,5 kilometra (skupaj s prekinitvami več kot 10 kilometrov). Glede na zemljevid arheologa Alfonza Müllnerja s konca 19. stoletja naj bi se obzidje začelo pod današnjo železniško postajo Verd. Arheologi so v preteklosti zato že opravljali terenske preglede, vendar jim zidu ni uspelo najti – veljal je za uničenega ob širjenju železniške postaje in ob urejanju terena za kamnolom na Verdu.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije