VABE JE PRINESEL VETER

Na šolskem igrišču otroci naleteli na strupene vabe za lisice

Učenci na igrišču v Dekanih prišli v stik z vakcino proti steklini. Hišnik je vabe brž odstranil, enega učenca so preventivno cepili.
Fotografija: Vabe za lisice so tako lahke, da jih lahko raznese veter. Foto: Arhiv OŠ Dekani
Odpri galerijo
Vabe za lisice so tako lahke, da jih lahko raznese veter. Foto: Arhiv OŠ Dekani

DEKANI – Med podaljšanim popoldanskim bivanjem, ki so ga nekateri otroci razredne stopnje od prvega do petega razreda preživeli na dvorišču Osnovne šole Dekani, so pred dnevi naleteli na več vab za lisice oziroma cepiv proti steklini.
Vabe za lisice so tako lahke, da jih lahko raznese veter. Foto: Arhiv OŠ Dekani
Vabe za lisice so tako lahke, da jih lahko raznese veter. Foto: Arhiv OŠ Dekani

Nekateri naj bi se vab dotikali, ravnateljica Eneja Rožanec je za Slovenske novice povedala, da je en učenec obiskal zdravnika in bil cepljen proti steklini: »Obvestili smo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), odvržene vabe pa je šolski hišnik skladno z navodili inštituta varno odstranil. Učence smo pozvali, naj ob morebitni vnovični najdbi nemudoma obvestijo učitelje, prav tako smo po posvetovanju z zdravnikom NIJZ starše seznanili s potrebnim ukrepanjem in na šolski spletni strani objavili ustrezna navodila. Starši naj se s svojim otrokom podrobno pogovorijo ter v primeru, da je prišel v stik z vabo, nemudoma obiščejo osebnega zdravnika ali urgentno medicinsko pomoč.«


Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali. Ravnateljica je dodala, da so tako cepljeni učenec kot drugi otroci razredne stopnje, ki so bili takrat na šolskem dvorišču, v redu.
 

Vabe je prinesel veter


A kako so cepiva pristala na šolskem dvorišču? »Vabe za lisice se ročno odmetavajo iz zraka s posebnim letalom z višine 300 metrov. Raznos je preventivna akcija, v kateri se odvrže 380.000 vakcinacij. Tako je bilo tudi v petek, 17. maja, ko so s portoroškega letališča zjutraj in popoldne vzleteli ter cepiva odvrgli na območjih, kjer bi se lahko zadrževale lisice: oljčniki, vinogradi in gozdovi. Včasih se zgodi, da vabe veter prinese na kakšno dvorišče, tako kot jih je prinesel v bližino Osnovne šole Dekani,« je za naš časopis povedala Neva Blažina Sedmak, veterinarska inšpektorica koprske območne enote Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. »Slovenija je prosta stekline, kar pomeni, da v zadnjih treh letih in pred tem nismo obravnavali niti enega primera živali, okužene s steklino,« je dodala Blažina Sedmakova.


Za pojasnilo, kaj se zgodi ob stiku z vabo in koliko podobnih primerov beležijo na leto, smo povprašali na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pojasnili so nam, da so lani cepili 44 ljudi zaradi stika z vabo za cepljenje lisic, potrdili so tudi, da so nedavno na NIJZ OE Koper obravnavali nekaj otrok in odraslih zaradi morebitnega stika z vabo za cepljenje lisic.


»Po naših podatkih naj bi tudi dva otroka cepili,« so razložili.
Sicer so še dodali, da če oseba prime vabo, ki je nepoškodovana, nevarnosti ni. »Če oseba prime poškodovano vabo, zlasti kapsulo s cepivom, bi se teoretično lahko okužila s cepilnim virusom stekline, vendar je verjetnost majhna. Takšnih primerov pri nas nismo zabeležili. Tudi stekline pri ljudeh v Sloveniji ni od leta 1950.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije