LJUBITELJ ZELENEGA

Janez (62) umrl pri spravilu lesa

Objavljeno 13. marec 2019 20.03 | Posodobljeno 13. marec 2019 20.03 | Piše: Aleksander Brudar

Nesreča v gozdu pod Kumom usodna za Janeza Lipovška. Traktor se je prevrnil in ga stisnil ob hlod.

Jože kaže, kako se je traktor prevrnil in pod seboj pokopal Janeza.
GORENJA VAS – Poznali so ga kot prijetnega možakarja s črno baretko na glavi, ki je večkrat na teden prišel v Gorenjo vas pod Kumom v občini Zagorje ob Savi v svoj vikend. Pa ne z avtomobilom, ampak kar peš. Kot se spominjajo domačini, se je Janez Lipovšek do odcepa z glavne ceste do Podkuma za v Gorenjo vas velikokrat pripeljal z avtobusom, zgodilo se je tudi, da je pripešačil iz Zagorja ob Savi, kjer je živel z ženo. Da je bil velik ljubitelj narave, morda dokazuje tudi podatek, da se je na zadnjih lokalnih volitvah na listi Zelenih Slovenije potegoval za sedež v zagorskem občinskem svetu.
62 let je bil star ponesrečeni Janez Lipovšek.

Na žalost se je minuli petek njegova življenjska pot tragično končala, in to v gozdu pri kilometer od njegovega vikenda oddaljeni domačiji Lovrenčič. Okoli šestih popoldne se je namreč tam zgodila huda delovna nesreča.

Sosedi še voščil za 8. marec

Kot nam je včeraj pripovedoval Jože Lovrenčič, je tistega dne tam spravljal les. Dvainšestdesetletni Lipovšek se mu je pridružil nekaj minut pred nesrečo, povsem nenapovedano. Pred tem mu je Janez v samokolnici pred domačijo pustil »nekaj za švasat« in hkrati Jožetovi mami voščil za osmi marec. Ko je nato prišel do 41-letnega Jožeta, je lahko opazil, kako ta iz gozda s traktorjem vleče hlod. Tega je imel pripetega na jekleni vrvi, ki je bila povezana z vitlom na zadnji strani traktorja. Sogovornik nam pojasni, da je bil vitel, ko je on za seboj vlekel deblo, ustavljen in da se ga lahko zažene s potegom posebne vrvice, ki
image
Jože kaže, kako se je traktor prevrnil in pod seboj pokopal Janeza.
aktivira sklopko. Janez se je približal traktorju in v nekem trenutku, morda v želji, da bi pomagal sosedu, potegnil vrvico. Traktor se je nato začel premikati nazaj, Jože pa je Janezu, ki ga zaradi neravnega terena ni mogel videti v celoti, trikrat zavpil »Spusti!«, a, kot dodaja sogovornik, je bilo že prepozno. Traktor je v hipu postal nestabilen, se prevrnil in ob hlod do smrti stisnil nesrečnega Lipovška. V tistih nekaj sekundah je Jožetu uspelo ubežati nevarnosti, saj je bil, kot je povedal, še toliko priseben, da je ugasnil motor in čez zadnjo stran traktorja, skozi okno, skočil ven. Če tam pred časom ne bi odstranil stekla, bi bilo vprašanje, kako bi se zgodba končala tudi v njegovem primeru.

Policija je sporočila, da so bili o nesreči pri delu v gozdu obveščeni v petek okoli 19. ure. »Ugotovljeno je bilo, da sta 41- in 62-letnik v gozdu opravljala spravilo lesa. Delo sta opravljala na strmem pobočju s traktorjem. Pri tem se je traktor prevrnil in poškodoval 62-letnika, ta je zaradi poškodb umrl na kraju nesreče,« so na kratko povedali na PU Ljubljana in dodali, da glede okoliščin dogodka še zbirajo obvestila. Na kraj dogodka so bili poklicani tudi gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Podkum. Ti so, kot so nam tam povedali, le pomagali reševalcem pri prenosu preminule osebe. V zvezi z dogodkom smo včeraj želeli govoriti tudi z družino pokojnega 62-letnika, a ta ni želela dati komentarja.
Deli s prijatelji