SLOVO

Ugandska otroška zvezdnica umrla za rakom

Objavljeno 19. februar 2020 16.19 | Posodobljeno 19. februar 2020 16.20 | Piše: T. P.

Pred tremi leti je premagala bolezen, a se je ta vrnila. Nikita je zaigrala v ganljivi zgodbi Kraljica iz Katwe.

Med snemanjem filma je bila boj za življenje. FOTO: facebook
Leta 2016 je bilo za ugandsko dekletce Nikito Pearl Waligwa verjetno najlepše in najhujše v njenem življenju. Tistega leta je namreč zaigrala v biografskem filmu Kraljica iz Katwe o revnem afriškem dekletcu, v katerem je tičala genialna šahistka, hkrati pa so ji zdravniki odkrili možganski tumor. A je slednjega tedaj enajstletna Nikita premagala, kar pa je bila zgolj dobljena bitka, ne pa tudi vojna proti smrtonosni bolezni.
image
Kraljico iz Katwe so v celoti posneli v Afriki.

Lani se je tumor vrnil, še bolj agresiven od prejšnjega, in Nikito dokončno pokopal. V soboto je v bolnišnici blizu ugandske prestolnice Kampala za vselej zaprla oči, stara komaj 15 let. »To ljubko, toplo in nadarjeno dekle sem spoznala med snemanjem. Svoj lik Glorije je igrala z ogromno življenjske energije, čeprav se je v resničnosti borila z rakom na možganih. Počivaj v miru,« se je od nje poslovila oskarjevka Lupita Nyong’o, v filmu mama nadarjene mlade šahistke.
11 let je bila stara, ko so ji odkrili tumor.


Film, ki je ogrel srca ljudi, je sledil življenju revnega dekletca Phione Mutesi iz afriškega sluma, ki ni hodila v šolo, a jo je pri devetih letih misijonar, ki je otrokom vlival upanje in sanje o boljšem življenju, začel učiti šah. In v njej hitro odkril neizmeren talent, ki je nešolano deklico iz afriške revščine popeljal na prizorišče šahovskih tekmovanj, kjer je hitro postala eno bolj svetlih in obetavnih imen. Ganljivo pripoved o upanju so v celoti posneli v Afriki, mnogi pa so jo hvalili tudi, ker so njeni ustvarjalci dali priložnost za igro kopici afriških otrok, brez filmskih izkušenj. Med temi je bila Nikita, ki je igrala prijateljico naslovne junakinje Phione v podobi Madine Nalwanga.
Tudi Nikitini mami Rachel Asiimwe Waligwa​ so zdravniki malce po hčerini prvi diagnozi odkrili raka in ji dali morda še dva meseca življenja. A je zdravniške črne napovedi postavila na laž in ozdravela.


Nikita je igrala v filmu o upanju, čeprav tega sama ni imela v izobilju. Že ko so ji odkrili zahrbtno bolezen, je naletela na prvo prepreko. Zdravniki niso imeli opreme in pripomočkov, ki bi ji dali vsaj nekaj možnosti. A je vajeti v roke prevzela režiserka filma Mira Nair in začela akcijo zbiranja sredstev, s katerimi bi si Nikita lahko privoščila zdravljenje v Indiji. Kar je obrodilo sadove. Nadobudna igralska zvezdnica je po zdravljenju, obsevanjih in operaciji v Indiji dobila novo priložnost za življenje – raka je ugnala v kozji rog! A le za kratki dve leti, saj se je lani vrnil. Okrepljen, močnejši in bolj agresiven, proti kateremu je zdaj izgubila boj. 
Deli s prijatelji