SVEŽE ZALJUBLJEN

Ruska barbika očarala Putina: To je lepa Katya, ki jo povezujejo s predsednikom

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi našel novo ljubezen – umetnostno zgodovinarko, izobraženo v Londonu.
Fotografija: Russian President Vladimir Putin meets with students and employees of industrial enterprises at the Stankomash Industrial Park in Chelyabinsk, Russia February 16, 2024. Sputnik/Aleksandr Rjumin/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Russian President Vladimir Putin meets with students and employees of industrial enterprises at the Stankomash Industrial Park in Chelyabinsk, Russia February 16, 2024. Sputnik/Aleksandr Rjumin/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ekaterina 'Katya' Mizulina (39) je vodja Ruske lige za varen internet in hči »fanatično proputinovske in protiukrajinske senatorke«, piše Daily Mail.

Svetlolaska velja za internetno cenzorko, ki poskuša zatreti vsako kritiko Putina, zlasti ko gre za vojno proti Ukrajini. »Zdi se, da mu 40-letna olimpijska gimnastičarka Alina Kabajeva – s katero ima menda več otrok – ni dovolj,« piše Daily Mail in dodaja, da je ruski predsednik »Kabajevo zamenjal za novejši model«.

Putin se je leta 2013 ločil od žene Ljudimile in že takrat so se pojavile govorice, da ima dve aferi ter vsaj enega nezakonskega otroka. Prva je tovrstne sume podžgala nekdanja čistilka Svetlana Krivonogih, ki je čez noč obogatela in se preselila v luksuzni penthouse v Sankt Peterburgu, mnogi pa menijo, da je njena 20-letna hčerka Luiza Rozova Putinov nezakonski otrok.

Kdo je Katya Mizulina?

'Ruska barbika' se je izobraževala na prestižnih britanskih šolah, leta 2004 pa je diplomirala na Šoli za orientalske in afriške študije Univerze v Londonu.

Oba njena starša se soočata s sankcijami zaradi povezav s Kremljem, celo Mizulina naj bi sama imela številne stike z Rusko varnostno službo (FSB). Javnosti je postala znana leta 2017, ko je bila imenovana za direktorico Ruske lige za varen internet in kmalu postala vodilna oseba na področju cenzure.

image_alt
V javnost pricurljal posnetek, kako so telo Navalnega na skrivaj prepeljali iz zapora

Organizacija, v katero ultra-nacionalistični oligarh Konstantin Malofejev vlaga nepopisne vsote denarja, je uradno namenjena zaščiti mladih uporabnikov interneta pred potencialno škodljivimi vsebinami, kot sta eksplicitno nasilje in pornografija.

Toda po poročanju časnika je Mizulina v resnici prevzela ključno vlogo v sistemu, ki omejuje svoboščine internetnih uporabnikov in odstranjuje vsako vsebino, za katero menijo, da izpodbija uradno retoriko Kremlja. Čeprav Liga za varnejši internet nima uradnih pooblastil, kot jih ima Roskomnadzor, je bilo več glasbenikov, vplivnežev in protivojnih aktivistov na udaru Mizulinove. Prisiljeni so bili pobegniti iz države ali pa se javno opravičiti in cenzurirati svojo vsebino, da bi bila v skladu s 'tradicionalnimi vrednotami'.

Kaznovani zvezdniki

Odvetnik nevladne organizacije za digitalne pravice, Roskomsvoboda, je za neodvisno rusko publikacijo Nastojašče vremja povedal, da »uslužbenci organov pregona ne odgovorijo samodejno na vse zahteve Lige - če pa se cilji obeh strani v posameznem primeru ujemajo, lahko sledijo upravne in kazenske ovadbe«.

Vpliv lige na ruske oblasti je tolikšen, da je zdaj podvržena sankcijam Evropske unije, piše Daily Mail. Časnik poroča, da je Mizulina konec lanskega leta sodelovala pri kaznovanju več ruskih zvezdnikov, ki so se udeležili 'skoraj gole zabave' v nočnem klubu v Moskvi, kar naj bi razjezilo Putina.

»Izvajati takšne dogodke v času, ko naši fantje umirajo v ukrajinski vojaški operaciji in mnogi otroci izgubljajo očete, je neprimerno,« je po zabavi dejala Mizulina in dodala, da se »vojaki na prvi bojni liniji zagotovo ne borijo za to.«

Reper Nikolaj Vasiljev, ki se je na zabavi pojavil le v nogavici, je bil obsojen na mesec dni zapora, plačati je moral denarno kazen in bil vpoklican v vojsko. Organizatorki zabave Anastasiji Nastji Ivlevi grozi do pet let zapora.

Še večji nadzor na spletu

V začetku tega meseca je Mizulina prišla na naslovnice, ko je rekla, da bo ruska vlada verjetno prepovedala VPN, orodje, ki ga ruski državljani uporabljajo za brskanje po internetu brez državnega nadzora. Špekulira se, da je bila Mizulinova Putinu všeč ravno zaradi tega, poroča Daily Mail in dodaja, da domnevni par še ni bil nikjer fotografiran skupaj, za razliko od Kabajeve, s katero je bil fotografiran že večkrat.

Olga Romanova, strokovnjakinja za zaporni sistem, v katerem je v petek umrl opozicijski voditelj Aleksej Navalni, je dejala, da 'je Katya čisto po Putinovem okusu'.

»Ta tip 'barbike' mu je vedno zelo pristajal. Putin je star 71 let, na splošno je v polnem razcvetu, zakaj pa ne? Katya Mizulina je stara 39 let, ne pozabimo, da je tudi ona za 'tradicionalne vrednote', tako kot Alina Kabajeva,« - je menda rekla Romanova.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije