Razložil, zakaj ga je oralno zadovoljila

Monica Lewinsky je z usti pomagala napetemu predsedniku Billu Clintonu.
Fotografija: Samo Monica mu je znala odvrniti pozornost in ublažiti tesnobne občutke. FOTOGRAFIJI: reuters
Odpri galerijo
Samo Monica mu je znala odvrniti pozornost in ublažiti tesnobne občutke. FOTOGRAFIJI: reuters

Svojčas je bil eden najvplivnejših mož na svetu. A s tolikšno močjo, kot jo ima v rokah predsednik ZDA, pride tudi sorazmerno gromozanska odgovornost in z njo povezani pritiski, pod temi pa bi Bill Clinton skoraj klecnil. Po koncu vsakega delovnega dne v pisarni v Beli hiši se je počutil izžetega kot boksar po 30 rundah v ringu. In potem je nekaj odrešitve našel le v objemu Monice Lewinsky, ki se je še danes, več kot 20 let pozneje, drži sloves najbolj zloglasne ljubice v ameriški politični zgodovini. »Ne iščem opravičil, le razložiti poskušam,« je o aferi, ki je leta 1998 pretresla ZDA in bi ga skoraj vrgla s predsedniškega stolčka, zdaj dejal v novem dokumentarnem filmu o svoji ženi Hillary Clinton.
Napore predsednikovanja je primerjal z dolgim in napornim boksarskim dvobojem.
Napore predsednikovanja je primerjal z dolgim in napornim boksarskim dvobojem.

Danes ve, da so njegova dejanja neopravičljiva. Ve, da je s tem škodoval družini, državi in sodelavcem. A takrat o tem ni razmišljal, razmišljal je le o tem, kako bi za par trenutkov pobegnil pred resničnostjo. »Bilo je kot po koncu dvoboja, ki so ga iz 15 rund raztegnili na 30. Potem med opotekanjem uzreš nekaj, kar ti za nekaj časa odvrne pozornost. Tako se je zgodilo. Stvari sem počel, da bi ublažil notranje napetosti in tesnobe,« je poskušal razložiti in dodal, da je danes povsem drug moški, kot je bil pred 20 leti.

A to vseeno ni ustavilo plazu kritik in nasvetov; tesnobo bi lahko preganjal z zdravili, in ne s skakanjem čez plot, mu še vedno očitajo.
Afere sprva ni priznal, še celo tedaj ne, ko so ga že ujeli na laži. Šele ko so na Monicini modri obleki našli sledi njegove sperme, je spoznal, da ni drugega izhoda kot priznanje. Najprej je čistega vina nalil ženi, ki jo je poprej pital z lažmi. »Posedel sem jo na posteljo in ji povedal vse,« je razkril. In tudi to, da jo je uničil. Ni in ni mogla verjeti, niti tega ne, da ji je prej tako gladko lagal. Zato mu je dejala, da mora biti on tisti, ki naj to pove in pojasni njuni takrat 18-letni hčeri Chelsea. To je bilo zanj najhuje.
Billova afera ni bila navadna seksualna afera, ampak veleškandal pred očmi vsega sveta.


Vseeno je zakoncema Clinton s pomočjo zakonskega svetovanja krizo uspelo prebroditi, čeprav niti mnogi njuni prijatelji niso verjeli, da jima bo uspelo rešiti zakon. Nekatere Hillaryjine prijateljice niso bile naklonjene niti ideji, da bi to sploh poskušala storiti. »Nekateri so menili, da sem se pravilno odločila, drugi, da delam napako. A vsak mora v nekem trenutku sprejeti najboljšo odločitev zase in svojo družino,« pa je povedala Hillary Clinton. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije