OBJOKUJEJO

Preživel tri vojne, tri kralje in dve republiki

Umrl je najstarejši moški na svetu, Španec Francisco Nunez Olivera.
Fotografija: Vsak dan je zajtrkoval pecivo in spil skodelico mleka.
Odpri galerijo
Vsak dan je zajtrkoval pecivo in spil skodelico mleka.

Španski kralj Bienvenida objokuje smrt najstarejšega moškega na svetu: Francisco Nunez Olivera je umrl v ponedeljek, star je bil 113 let.
Olivera se je rodil 13. decembra 1904 na jugozahodu Španije, preživel je prvo in drugo svetovno vojno (ko se je začela prva, je bil star deset let), državljansko vojno, tri kralje, dve republiki, eno diktaturo in eno demokracijo. Vse življenje je živel v Bienvenidi. Vse do 107. leta starosti se je sam sprehajal po ulici, vsak dan je zajtrkoval kos peciva, narejenega z oljčnim oljem, ter skodelico mleka. V zadnjih mesecih so mu španski mediji posvečali veliko pozornosti, čeprav Olivera ni bil na seznamu ameriške raziskovalne gerontološke skupine (Gerontology Research Group), znanem kot popis superstoletnikov.

Francisco Nunez Olivera je lani decembra praznoval 113 let.
Francisco Nunez Olivera je lani decembra praznoval 113 let.


Na seznamu je kot najstarejši moški zapisan Japonec Masazou Nonaka, rojen 25. junija 1905, star je torej 112 let, najstarejši človek na svetu pa je 117-letna Japonka. Trditve o Oliverovi starosti je težko preveriti: arhiv, v katerem so hranili dokumente, je namreč pogorel med državljansko vojno.

Vsak dan je zajtrkoval pecivo in spil skodelico mleka.
Vsak dan je zajtrkoval pecivo in spil skodelico mleka.


»Danes je zelo mrzel dan in vsi smo zelo žalostni. Ravno smo začeli postopek, da bi ga vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov,« je dejal Antonio Carmona, župan kraja z 2200 prebivalci, od teh je kar 32 starejših od 90 let. »Krajanom bi veliko pomenilo, da je njihov človek na seznamu najstarejših,« je še dodal. Olivera je 113. rojstni dan proslavil 13. decembra, ob njem je bila 82-letna hči Maria Antonia, ki je tudi sicer skrbela za očeta.

Za ostarelega očeta je skrbela 82-letna hči.
Za ostarelega očeta je skrbela 82-letna hči.


Olivera, upokojeni kmet, ki so ga klicali Marchena – navdušen je bil nad istoimenskim španskim pevcem flamenka –, je od leta 1988 vdovec. Oliverovi sorodniki so njegovo dolgo življenje pripisovali večinoma rastlinski prehrani, zelenjavo je prideloval sam na svojem vrtu, ter kozarcu vina, ki ga je popil vsak dan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije